Lenaert Nicasiusspeld voor Ingrid van Kesteren

Foto: Gemeente Amersfoort

Op 24 mei 2024 ontvangt mevrouw Ingrid van Kesteren de Nicasiusspeld van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij ontvangt de onderscheiding rond 21.00 uur. Dit is in de pauze van de vrijdagrepetitie van het Amersfoorts Jeugdorkest (AJO) in de Xaveriuskerk.

Mevrouw van Kesteren krijgt de Nicasiusspeld voor haar werk als vrijwilliger, voor een groot deel vanwege haar activiteiten bij het Amersfoorts Jeugdorkest. Zij is sinds 2006 actief voor het orkest, momenteel als orkestmoeder en bestuurslid orkestzaken. Ze is betrokken bij vele organisatorische facetten die bij een jeugdorkest komen kijken en leidt deze in goede banen.

Het AJO behoort al jaren tot één van de beste jeugdsymfonieorkesten in Nederland.

Het repertoire is uitdagend en varieert van vroeg klassiek via romantiek naar hedendaagse muziek, met uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klezmer en tango. Om de drie jaar zet het AJO een eigen Educatievoorstelling op de planken en gaat het orkest op tournee in binnen- of buitenland.

Orkestmoeder

Met grote betrokkenheid en gedrevenheid zet zij zich zo’n 20 uur per week in voor de ruim 70 jeugdige orkestleden. Die zijn in de leeftijd van 13 tot 24 jaar, vanaf hun auditie tot aan hun vertrek. Haar vrijwillige inzet is zo’n 20 uur per week. Als orkestmoeder is zij de contactpersoon vanuit het bestuur voor de orkestleden en hun ouders en helpt en motiveert zij hen bij de repetitieavonden op vrijdag aanwezig te zijn. Daar is zij telkens als eerste aanwezig om de ruimte open te doen en coördineert zij alle aanwezigen; koffieouders, podiumploeg, orkestleden en dirigent.

Ze wordt geroemd om haar bereikbaarheid voor alle orkestleden. Ook als er wat is, dan biedt zij haar arm om de schouder en bemoedigende woorden. Generaties orkestleden hebben haar warme betrokkenheid als een geweldige steun in de rug ervaren.

Daarnaast regelt zij de staat van onderhoud van de instrumenten en de logistiek voor elk concert buiten de vaste repetitielocatie of een tournee. Ze regelt invallers waarvoor zij een gigantisch netwerk beschikt en verzorgt de vrijwilligers.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen