Op vrijdag 26 april 2024 ontvingen Amersfoorters een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor hun bijzondere verdiensten. Vijftien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vijf tot Ridder en een persoon tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Eén persoon ontvangt de Koninklijke onderscheiding op 17 mei 2024, wegens verblijf in het buitenland. De gedecoreerden krijgen de Koninklijke onderscheiding door burgemeester Lucas Bolsius opgespeld in de raadszaal in het stadhuis van Amersfoort.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Zij is ruim 50 jaar actief als vrijwilliger, onder meer voor Karnavalsvereniging ‘De Keuters’ uit Hooglanderveen. Vanaf 1974 tot 1990 maakte ze kleding voor de Raad van Elf en de jongerenraad. Ook was zij betrokken bij de organisatie van de carnaval-festiviteiten, de weekenden en het Buutreedner concours. Bij voetbalvereniging Hooglanderveen was ze van 1977 tot 1985 actief als vrijwillig schoonmaakster en hielp bij toernooien. Daarnaast zat ze van 1978 tot 1984 in de oudercommissie van de St. Joseph-school. Vanaf 1993 is ze vrijwilliger voor de Sint Joseph-kerk in Vathorst-Hooglanderveen en maakt ze deel uit van de schoonmaakcommissie die wekelijks de kerk schoonhoudt. Voor de Zonnebloem-afdeling Hooglanderveen is zij sinds 2005 actief. Ze bezoekt deelnemers meerdere keren per week aan huis en onderhoudt contacten. Van 2014 tot 2022 was ze actief voor de activiteitencommissie van de Zonnebloem, waarbij ze veel vanuit eigen huis organiseerde. Nog steeds assisteert en begeleidt zij de maandelijkse activiteiten en uitjes.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf eind jaren 70 gaf hij als vrijwilliger voorlichting over computers en was hij actief binnen de personeelsvereniging van de Rabobank (o.a. voorzitter in de jaren 90). Vanaf 2007 zet hij zich in voor de landelijke Vereniging Gepensioneerden Rabobank (VG-Rabobank), die de pensioenbelangen van haar leden behartigt. Hij voerde daar van 2007 tot 2017 het secretariaat van de afdeling Midden-Nederland, inclusief de interne en externe communicatie. Vanaf 2017 is hij lid van de commissie Omzien naar Elkaar van deze afdeling, die zich inzet voor nabestaanden van de leden. Van 2019 tot 2023 was hij voorzitter van de afdeling Midden-Nederland van VG-Rabobank. In 2020 werd hij bestuurslid van het Algemeen Bestuur van deze vereniging. Vanaf 2022 is hij voorzitter van de commissie Zorg, Welzijn en Wonen. Hij geeft leiding aan vrijwilligers en neemt initiatieven voor projecten voor het pensioenfonds, zoals de organisatie van landelijke vitaliteitsdagen en werft deskundigen die anderen helpen op het vlak van computergebruik.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds de jaren 80 zette hij als vrijwilliger talrijke activiteiten op, o.a. binnen het sociaal domein en op het gebied van natuur en cultuur. Vanaf 1980 tot 2010 bekleedde hij diverse bestuursfuncties in 3 mandoline orkesten: het Amsterdams Mandoline Orkest (AMTG), het AMKO en Het Consort Mandolin Orchestra.
Sinds de oprichting in 2013 van Het Huis van Bartels was hij actief als coördinator, penningmeester en bedenker van activiteiten en projecten, zoals Wijk Kunstatelier, Theetuin en Terras, Het Voedselbos Albatrosstraat en een sociaal wijkrestaurant. Andere initiatieven van hem zijn Educatietuin en Buurtpark Rustenburg en het Wijk Natuur & Milieu Educatiecentrum Liendert-Rustenburg, projecten om kinderen meer te leren over de natuur.
Vanaf 2000 tot 2017 was hij als vrijwilliger actief voor het Groene Huis en betrokken bij o.a. de Kabouterdag voor het CNME. In 2011 werd hij voorzitter bij Kunstschildervereniging Amersgilde Amersfoort en organiseert hij exposities. Vanaf 2017 is hij lid van het BuurtBestuur Liendert Rustenburg en lid van de Stedelijke Meedenkgroep Indebuurt 033 Amersfoort. In 2020 richtte hij mede Stichting Gitalento op en werd er voorzitter. De stichting biedt jonge kinderen met talent voor klassieke muziek een ontwikkelingskans. Vanaf 2021 zet hij zich in voor Sociale Coöperatie Amersfoort (SCOOP), die wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt richting een eigen onderneming. Vanaf 2021 organiseert hij jaarlijks een goedbezocht Multicultureel Wijkfestival. Sinds 2022 is hij vrijwillig coördinator bij KunstKids, een buurtatelier in Liendert/Rustenburg, waarvoor hij ook subsidies en sponsoren werft. Sinds 2023 is hij oprichter van en betrokken bij Stichting Wijkbelang Liendert & Rustenburg.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Plateringen is sinds de oprichting van basketbalvereniging Crackerjacks in 1975 actief als speler en als vrijwilliger. Zij verzorgde de trainingen en coachte de jeugd. Ook coachte zij senioren, zowel in het valide basketbal als in het rolstoelbasketbal. Naast trainingen voorbereiden en geven, regelde ze vervoer, coachte wedstrijden, hield de scores bij en draaide zaaldienst. Ook was zij van 1975 tot 2018 actief als scheidsrechter. Van 1995 tot 2000 was zij lid van de kascommissie en van 2013 tot 2018 was zij trainer rolstoelbasketbal. Sinds 2018 traint zij oud teamgenoten bij de Dames Recreanten. Jarenlang schreef zij wedstrijdverslagen voor het clubblad Krek. Tot op heden geeft zij training aan recreanten en draait zij vanaf 2018 bardiensten in de sportkantine.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf de jaren 70 zet hij zich in voor het behoud van railgebonden erfgoed in Nederland, en met name voor smalspoor. Sinds 1993 beheert hij de fotonegatieven van de Stichting Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Door zijn kennis is een groot aantal zeldzame glasnegatieven uit het archief gerestaureerd. Hij was van 1995 tot 2000 voorzitter van de sectie smalspoor van de Vereniging Historisch Railvervoer Nederland en is sinds 2000 actief als diesel- en stoomlocomotiefmachinist bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. In 2016 werd hij bestuurder/conservator van de Stichting Nationaal Smalspoor. Hij zette zich ruim 20 jaar in om twee Nederlandse stoomlocomotieven uit Indonesië terug te halen, die bijna een jaar geleden werden toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Smalspoormuseum. Hij is vanaf 2005 coördinator van de boekencommissie van de Stichting NVBS-Railverzamelingen en werkte mee aan het verschijnen van tientallen boeken over de historie van het culturele erfgoed spoor- en tramwegen. Vanaf 2015 is hij voorzitter van de Nederlandse Smalspoorweg Stichting en bouwde hierin verder aan een groot netwerk in Europa. Ook is hij vanaf dat jaar eindredacteur van het magazine Smalspoor en sinds 2017 medevormgever bij het landelijk Stoomtrein Documentatie Centrum. Hij is auteur van tientallen artikelen over spoor- en tramwegen en coördineerde de uitgave van het jubileumboek bij het 75-jarig bestaan van de stichting NVBS-Railverzamelingen. Voor zijn boek over de geschiedenis van de mijnspoorwegen in Nederland en de voormalige overzeese gebiedsdelen reisde hij bijna 20 keer naar Indonesië om archieven te raadplegen. Door zijn enorme kennis op het gebied van spoor- en tramwegen is hij – als enige Nederlander – lid van de Europese Arbeitskreis Lokomotivgeschichte.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Op jonge leeftijd speelde zij met haar tweelingzus accordeon in Duo Willemse en in diverse orkesten, volgde pianoles, accordeon les en behaalde muziekdiploma’s. Ze gaf piano- en accordeonlessen, studeerde af aan het conservatorium en trad op met moderne en klassieke muziek. In 1995 kwam zij in De Puntenburg wonen, waar zij een muziekensemble vormde van 3 personen. In 1997 werd het Seniorenorkest Puntenburger Muzikanten opgericht. Vanaf dat jaar was zij onder meer actief als dirigent, schreef arrangementen voor de deelnemers, begeleidde de repetities en uitvoeringen en organiseerde de optredens. In 2007 bestond het orkest 10 jaar en kwam er een cd. Het orkest trad op in bejaarden- en verpleeghuizen en zorgcentra in Soest en Amersfoort. In de periode 2007 tot 2018 repeteerde het orkest – inmiddels met zangkoor – elke week, professioneel voorbereid en begeleid door mevrouw Willemse. Met circa 25 optredens per jaar, een jaarlijks Puntenburgconcert en uitvoeringen op verjaardagen van orkestleden en bij uitvaarten, was dit een fulltime vrijwilligersbaan. Op 1 oktober 2022 werd het 25-jarig jubileum gevierd met een jubileumuitvoering onder grote belangstelling. De Puntenburger Muzikanten repeteren wekelijks en treden nog steeds op.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hij was van 2005 tot 2023 actief als penningmeester en lid van het dagelijks bestuur voor stichting Dorpsfeest Hoogland, een vierdaags gezinsevenement waarin jongerenvereniging JOHO! en stichting Paardensport Hoogland deelnemen. Vanaf 2009 is hij bestuurslid van de stichting Bewonersinitiatieven Hoogland en zorgt hij met anderen voor een correcte verdeling van het buurtbudget. Sinds 2022 is hij voorzitter van deze commissie. Van 2010 tot 2022 was hij penningmeester voor de locatieraad van de Geloofsgemeenschap Sint Martinus. Hij beheerde de portefeuille financiën, was lid van de kascommissie en trad op als vertegenwoordiger van de parochie in het budgethouders overleg in het parochiebestuur. Hij is medeoprichter van het orgelfonds ter restauratie van het kerkorgel en verrichtte allerlei hand- en spandiensten. Vanaf 2016 tot heden is hij penningmeester van de stichting Martinus Verbindt. Voor de stichting Friersdale-Eemnes, die zich inzet voor de bevolking van Friersdale en omgeving in Zuid-Afrika, is hij vanaf 2016 lid van de denktank en sinds 2023 bestuurslid en penningmeester.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Hij was vanaf 1999 vrijwilliger, ouderling en sinds 2002 voorzitter van de commissie van beheer van de Gereformeerde Kerk te Amersfoort. Vanaf 2010 is hij actief als penningmeester van het college van kerkrentmeesters bij de Protestantse gemeente Amersfoort (PGA). Vanaf 2011 is hij bestuursadviseur van de World Association of Eye Hospitals. Hij initieerde kennisuitwisseling tijdens de coronacrisis op het gebied van oogzorg.
Voor de stichting Inloophuizen Amersfoort is hij sinds 2013 penningmeester. In de periode 2014-2022 was hij lid van de Raad van Commissarissen van de stichting Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (nu stichting Cordaid). Vanaf 2018 is hij voorzitter van het generale college voor de behandeling van beheerszaken bij de Protestantse Kerk in Nederland. Hij was penningmeester van de stichting Scouting Nederland (1986-1990) en van de stichting Wereldjamboree Scouting Nederland (1990-1995). Verder lid Raad van Toezicht van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (2015 – 2020), en van de Reinier Haga Groep in Den Haag (2013-2020). Lid en voorzitter (2016-2020) van de auditcommissie Federatie Medisch Specialisten. Lid Raad van Toezicht van de stichting Rivierduinen (2015-2021) en bij het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede (2017 – heden).
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hij is sinds 2003 vanuit Amersfoort actief voor de Eritrese en de Ethiopische gemeenschap. Als vrijwilliger voor de Adventkerk in Amersfoort organiseert hij mede kerkdiensten in de Eritrese en Ethiopische taal. Vanaf 2009 was hij actief als trainer/begeleider bij voetbalvereniging CJVV en ondernam hij initiatieven om jongeren met een Nederlandse en een migratieachtergrond samen te laten voetballen. In 2012 was hij medeoprichter van Vereniging Mahber Selam in Amersfoort en werd hier voorzitter van. Mahber Selam heeft als doel het bevorderen van integratie van Eritreeërs en Ethiopiërs in Nederland, goede relaties onderling en het beleven van hun gezamenlijke cultuur. Hij is actief als vrijwilliger bij de ChristenUnie fractie Amersfoort. Sinds 2015 is hij lid van het Amersfoorts overlegorgaan Bondgenoten. In de periode van 2016 tot 2019 hielp hij als trainer van de cursus ‘De Overstap’ vluchtelingen om beter te integreren. In 2019 was hij als organisator betrokken bij Koningsdag in Amersfoort. Als vrijwilliger is hij sinds 2016 actief bij verschillende mensenrechtenorganisaties die werken aan politieke, sociale en economische veranderingen in Eritrea.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1998 tot 2012 was zij secretaris in het bestuur van Wild Beheer Eenheid De Schaffelaar. Van 1998 tot 2023 was zij secretaris van de reewildcommissie. Daarnaast is zij sinds 2005 secretaris van de Stichting Reeënopvang Nederland en sinds enige jaren voorzitter/secretaris. Deze stichting heeft o.a. tot doel ‘het opvangen en verzorgen van hulpbehoevende reeën, het terugplaatsen van de dieren in de vrije natuur’ en overkoepelt regionale opvangcentra van gecertificeerde stichtingen. In de periode van 2008 tot 2015 was zij secretaris van het landelijke bestuur van Vereniging het Reewild (nu Vereniging het Ree). Ze zet zich in voor projecten om aanrijdingen met reeën te voorkomen en vangt reekalfjes op. Ook is zij al decennialang actief om padden een veilige overtocht te bieden tijdens hun trek.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1988 werd hij penningmeester van Stichting Aksent, een stichting dat financiële risico’s van koren beperkt door o.a. het ontwerpen van concepten en organiseren van muziekuitvoeringen. Hij is vanaf 2003 bestuurslid van het koor For You van de Sint Ansfridus-gemeenschap, met als aandachtsveld liturgie. Hij verzorgt voorbereiding en liturgieboekje voor elke viering met dit koor. Vanaf 2007 nam hij deel aan verschillende overlegvormen binnen Amersfoort over de opzet en inhoud van de liturgie in de diverse geloofsgemeenschappen. Hij vertegenwoordigt de Sint Ansfridus-gemeenschap bij het vaststellen van het liturgisch rooster van alle Amersfoortse gemeenschappen. Als lid van de werkgroep Binnenste Buiten van de Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, onderzocht hij tien geloofsgemeenschappen op kansen, beleid, programma en toekomst. In 2008 werd hij trekker van de pastoraatsgroep voor de Sint Ansfridus-gemeenschap, en werden onder zijn aansturing diverse werkgroepen opgericht voor liturgie en diaconie. Ook zijn de contacten met de protestant-christelijke gemeenschappen in Amersfoort-Zuid verstevigd door zijn inzet als medeorganisator van o.a. Kerkennacht, de oecumenische gebedsviering op 4 mei en de week van het gebed.
Vanaf 2013 is hij voorganger bij de zondagsvieringen in de Sint Ansfriduskerk, daarnaast gaat hij maandelijks voor in de Vesperviering. Voor de oecumene in Amersfoort-Zuid is hij sinds 2015 contactpersoon. Ook is hij vanaf 2019 actief als uitvaartbegeleider en voorganger en vanaf 2020 lid van het Liturgisch Beraad van de Ansfriduskerk. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan pastoraal werk, gaat op familiebezoek en begeleidt hij mensen in hun laatste levensfase.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1993 realiseert hij bij de Lions Club in Hoogland o.a. als president (van 2004 tot 2006), voorzitter, secretaris en lid – activiteiten, evenementen en projecten ten behoeve van de samenleving. Van 2005 tot 2010 was hij secretaris van het R.K. Armenbestuur Amersfoort en onderhield hij het contact met diaconale werkgroepen in Amersfoort en met de gemeente Amersfoort. Hij was van 2005 tot 2014 onafhankelijk voorzitter van Festa, het samenwerkingsverband van zelfstandige R.K.-parochies in Amersfoort. Hij gaf leiding aan het fusieproces tussen de bestaande Armenbesturen en de Parochiële Caritas Instelling (PCI) van de diverse toenmalige zelfstandige Parochies in Amersfoort. Na de éénwording in 2010 was hij tot 2014 secretaris van de nieuwgevormde PCI. Vanaf 2014 was de heer De Bekker schuldhulpmaatje en vanaf 2017 coördinator van de stichting SchuldHulpMaatje in Amersfoort. Daarnaast is hij sinds 2015 adviseur van de stichting De Vrienden van de Sint Martinuskerk Hoogland. In deze functie geeft hij advies op juridisch, financieel en organisatorisch vlak.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ze werkte tot 2003 als directiesecretaresse in het Meander Medisch Centrum (MMC), toen nog Elisabeth en Lichtenberg. Na haar pensioen bleef ze zich vrijwillig inzetten voor het ziekenhuis. Als voorzitter van de vrijwilligerscommissie in het Elisabeth ziekenhuis, realiseerde ze met de voorzitter van de Lichtenberg de fusie van de 2 vrijwilligersgroepen en werd voorzitter van de nieuwe groep. Na verhuizing van het MMC naar de Maatweg in 2013 werd zij voorzitter van het 3-koppige bestuur en zorgde zij met vrijwilligers voor een soepele overgang naar het nieuwe ziekenhuis. Ze verzorgde o.a. rondleidingen in het nieuwe pand en beschreef de vrijwilligersfuncties voor het MMC. In 2020 trad ze terug als voorzitter maar bleef tot op heden actief als gastvrouw in het ziekenhuis. Tussen 1994 en 1998 was ze bestuurslid van de Stichting Open Oog, die in Amersfoort en omstreken cultuur-educatieve projecten organiseerde. Van 2004 tot 2008 kookte zij eenmaal per maand in haar thuisrestaurant voor twaalf mensen. Vanaf 2010 tot 2023 gaf zij thuis onbezoldigd bijlessen en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool en middelbare school. Daarnaast bood zij, samen met haar man, via Europa Kinderhulp jarenlang kinderen een liefdevolle thuisbasis in hun eigen gezin. Ook is zij oprichter en drijvende kracht achter de tuincommissie van het appartementencomplex waar zij woont.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1986 werd hij lid van de Amersfoortse atletiekvereniging Triathlon. Vanaf het behalen van zijn trainingsdiploma in 1988 gaf hij ruim 25 jaar lang wekelijks training aan diverse hardloopgroepen voor volwassenen. Zes jaar geleden werd hij hardlooptrainer van de cursus ‘Start Running’ en sinds 2021 regelt hij hiervoor ook de administratie. Hij is medeorganisator en vrijwilliger bij verschillende hardloopactiviteiten. De heer Vermazen was betrokken bij de eerste vestiging van binnenspeeltuin Monkey Town in Amersfoort. Hij ontwierp en realiseerde tal van spelattributen in verschillende thema’s. Vanaf 2000 was hij de vaste ‘handyman’ voor Monkey Town en vanaf 2012 voor Superfun. Sinds 2010 is hij actief bij de City-Pier-City Loop in Den Haag, de Marathon in Rotterdam en de Dam tot Damloop. Als vrijwilliger bij de PV (PersoneelsVoorzieningen) PostNL is hij betrokken bij de voorbereiding, de ontvangst van de PV-deelnemers en de tijdwaarneming. Bij de Nijmeegse Vierdaagse verzorgt hij de elektra in de sporthal en coördineert hij de op- en afbouw van de verzorgingsposten op de route.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1995 is hij vrijwilliger, bestuurslid en commissielid voor het Regiment Huzaren van Boreel. Hij geeft voorlichting aan de actief dienende militairen, heeft de zorg voor de veteranen en is betrokken bij de Battlefieldtours Waterloo. Hij is mederedacteur van het vernieuwde regimentsboek en begrafeniscoördinator voor wie met Boreel-eer begraven wil worden. Sinds 2012 is hij secretaris voor de stichting Sint Joris Rally. In 2007 werd hij vrijwilliger bij de Rotary Club Amersfoort-West, in 2012 bestuurslid, in 2013 voorzitter en sinds 2022 Commissaris van Orde. Hij is vanaf 2014 vrijwilliger voor de Stichting Vrienden van het Nederlands Militair Museum, tot 2022 als bestuurslid en tot op heden als redactielid van het Nederlands Militair Magazine. Sinds 2014 is hij dagelijks bestuurslid van het Cavaleriemuseum. Samen met anderen stuurt hij de ruim 50 vrijwilligers aan, begeleidt hij groepsbezoeken en organiseert hij mede de jaarlijkse Vriendendag. Hij was voorzitter en is tot op heden secretaris van de Commissie Collecties Koninklijke Landmacht. Vanaf 2016 is hij als regent/secretaris-penningmeester actief voor stichting Armen de Poth, waar hij de lopende zaken coördineert en actief deelneemt aan alle subcommissies van het college van regenten. Sinds 2017 is de heer Vonk districtscommissaris van het Fonds 1815 in de regio West.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hij is sinds 1980 lid van de Volkstuinvereniging De Brinken in Park Schothorst en vanaf 1988 bestuurslid. Tot 2020 was hij secretaris en tot op heden bestuurslid van de inkoopcommissie. Hij speelde een grote rol bij de verhuizing van het volkstuincomplex vanuit Hoogland naar de huidige plek. Hij verzorgt dagelijks de opening en sluiting van het gebouw, beheert de winkel en verzorgt de bestellingen en uitleveringen van zaden en mest aan de leden. In het oogstseizoen brengt hij het overschot aan groenten naar de Voedselbank, nadat hij alles heeft gecontroleerd en schoongemaakt. Hij is de vraagbaak bij tuinieren en neemt tuinwerk over als iemand door ziekte of anderszins de tuin tijdelijk niet kan bijhouden. Daarnaast ondersteunt hij vanaf 1978 familieleden, vrienden en kennissen bij hun belastingaangifte. Ook is hij al 10 jaar vrijwilliger bij de Vereniging van Eigenaren op De Zuivelhof op Hoogland waar hij het onderhoud van de drie tuinen verzorgt.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bij de Gehoorzame Huishond Amersfoort, een hondenschool van de Dierenbescherming, was hij vanaf 1993 tot 2012 actief als coördinator, docent en hondentrainer. Hij bood regionaal begeleiding aan hondeneigenaren en aan asielhonden met gedragsproblemen. Vanaf 1996 tot 2012 begeleidde hij als gedragsexpert en hondentrainer iedere week bij Dierenasiel Amersfoort moeilijk benaderbare en moeilijk te plaatsen honden. In 2012 richtte hij een eigen hondenschool op: de stichting Hondenschool Teamspirit Amersfoort. Via deze stichting zet hij zich elke week belangeloos in: hij traint hondenbezitters in groepsverband, stuurt vrijwilligers aan en leidt (aspirant) trainers op.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1997 tot 2007 was zij deputaat kerkrecht van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Zij was van 2000 tot 2005 lid van het wijkbeheerteam Nieuwland en vrijwilliger voor het Hospice Dôme in Amersfoort. Van 2001 tot 2004 was ze medeorganisator van de vrouwenochtenden in de Boogkerk en van 2004 tot 2008 vrijwilliger bij Zwemvereniging De Amer. In 2005 richtte ze als vrijwilliger mede de Voedselbank Amersfoort op, een van de eerste in Nederland en was betrokken bij de verhuizing in 2014. In haar vrije tijd gaat zij onverminderd door met armoedebestrijding waarbij zij frequent haar grote netwerk inzet. Vanaf 2009 is ze adviseur voor Voedselbanken Nederland en lid van de commissie die de landelijke criteria vaststelt voor toekenning van voedselpakketten. Vanaf 2013 tot 2016 was ze actief als extern deskundige en adviseur voor het Breed Diaconaal Overleg Amersfoort. In 2015 richtte ze mede het Diaconaal Noodfonds Amersfoort op en startte een samenwerking met diaconieën en kerken tegen armoede. Van 2020 tot 2023 was ze actief als diaken voor de Boogkerk in Nieuwland. Daarnaast zette ze zich in voor 2 nieuw opgerichte migrantenkerken in Amersfoort: Oase en Grace Church.
Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Hij is cardioloog in het UMC Utrecht en werkzaam als clinicus, onderzoeker en docent. Hij schreef mee aan ruim 400 internationale publicaties in zijn vakgebied en zet zich in voor vroegtijdige diagnostiek, preventieve maatregelen en onderzoek naar o.a. genetische aandoeningen van hartfalen en de effecten van chemotherapie op het hart. Van 1997 tot 2001 was hij werkzaam als cardioloog bij het Eemland Ziekenhuis in Amersfoort. Van 2000 tot heden is hij actief bij de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie o.a. als lid van de commissie Kwaliteit en als een van de grondleggers en projectleider van CONNECT, regionaal netwerk voor zorgprofessionals in de cardiovasculaire zorg. Vanaf 2001 begeleidt en ondersteunt hij artsen en promovendi van binnen en buiten het UMC Utrecht onder meer uit Suriname, Tanzania en Indonesië. Vanaf 2003 is hij actief voor de Vrienden van het UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. Van 2004 tot 2012 was hij directeur van het CardioVasculair Onderwijs Instituut. Hij initieerde cursussen en webinars en was medeoprichter en organisator van het jaarlijkse symposium 'Tour d’Horizon' waarvoor hij zich nog steeds inzet. Bij het Netherlands Heart Institute richtte hij een fonds op voor onderzoek naar de effecten van chemotherapie op het hart. Hij werd in 2005 medisch adviseur en organisator voorlichtingsdagen van de patiëntenvereniging Harteraad, en lid van de redactieraad bij het medisch tijdschrift 'Netherlands Heart Journal'. Voor de Patiëntenvereniging Hart Long Transplantatie is hij sinds 2012 actief als medisch adviseur. Hij organiseerde fondsenwerving met de UMC-tandemfietstocht en is betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse lotgenotencontactdag. Vanaf 2013 is hij bestuurslid van het Nederlands Vasculair Forum. De heer Cramer wordt vooral gekenmerkt door zijn empathie en bijzondere inzet voor patiënten, brede belangstelling in en bijdrage aan de wetenschap van hart- en vaatziekten. Hij is altijd bereid om collega’s in binnen- en buitenland te helpen in de zorg voor patiënten met Hart-en Vaatziekten. Maar bovenal wordt hij gewaardeerd als een zorgzame en goede cardioloog.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Adelaar krijgt als pianist en componist wereldwijd waardering voor zijn neoklassieke en meditatieve pianocomposities. In enkele jaren is zijn muziek meer dan honderd miljoen keer gestreamd. Hij speelde al jong piano en orgel in Amersfoortse kerken en is al vijftig jaar kerkmusicus. Hij is vaste pianist/organist binnen de Sint Ansfriduskerk. Ruim veertig jaar is hij actief als pianist, organist en begeleider van het koor 4U van de Sint Ansfridus-gemeenschap en sinds 5 jaar als dirigent. Onder zijn leiding werd o.a. een muziekbibliotheek voor het koorrepertoire gerealiseerd. De heer Adelaar neemt deel aan het dirigentenoverleg binnen de parochie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Sinds 2011 is hij pianist/dirigent van Mixed Generations (MG's) een gelegenheidskoor voor gezinsvieringen. Vanaf 2013 is hij muzikaal leider en coördinator van de Passion 4U en draagt hij bij aan de fondsenwerving. Hij is vanaf 1988 voorzitter van de stichting Aksent die zich richt op het stimuleren van muziekbeoefening door amateurmusici. Bij natuurbeschermingsorganisatie A Rocha is de heer Adelaar sinds 2013 vrijwilliger onderhoud van natuurgebied Landgoed Coelhorst. Ook is hij vanaf 2016 lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hij ontvangt de Koninklijke onderscheiding op 17 mei 2024
In 1988 richtte hij met twee anderen Kano Vereniging Keistad op en is tot op heden actief als vrijwilliger. In de eerste 10 jaar was hij penningmeester en was hij onder andere betrokken bij het regelen van de financiën voor de bouw van het clubhuis. De vereniging fungeert als koploper op het gebied van para-kanoën in Nederland. Vanaf de oprichting is hij actief als instructeur bij Kano Vereniging Keistad. Hij maakte een opleidingsplan voor veiligheid op het water en het leren van technische vaardigheden. Hij was kajakinstructeur, Open Kano-instructeur en lid van de wildwatercommissie. De laatste jaren is hij ook actief als leercoach voor zowel interne als externe instructeurs in opleiding. Van 2012 tot 2023 was hij lid van de trainingscommissie waarbij hij zich onder meer inzette voor Open Kano cursussen, workshops, de jaarlijkse Open Dagen en de meerdaagse- en dagtochten in binnen- en buitenland op vlak en stromend water. Landelijk is hij meer dan 20 jaar actief in de Open Kano commissie voor de Nederlandse Kano Bond (NKB) en in de opvolger, het Watersport Verbond met 360 aangesloten verenigingen. De heer Welch houdt zich onder andere bezig met het opzetten, ontwikkelen en verbeteren van cursussen en instructeurstrainingen waarbij veiligheid op het water voorop staat.
Bron: gemeente Amersfoort