Nationale Dodenherdenking 4 mei in Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei vinden in Amersfoort diverse bijeenkomsten plaats waar belangstellenden bij aanwezig kunnen zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, vooraf aanmelden is dus niet nodig. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn. Jaarlijks organiseren gemeenten Amersfoort en Leusden de Stille Tocht en dodenherdenking in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Stille tocht

De Stille Tocht gaat van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof en wordt gelopen in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Ben van Koningsveld, kinderburgemeester Aiden Seijmonson van gemeente Amersfoort, locoburgemeester Jan Kramer en jeugdburgemeester Eva Matakupan van Gemeente Leusden. Geïnteresseerden die willen meelopen kunnen vanaf 18.15 uur verzamelen op het binnenplein van Kamp Amersfoort.

Onderdelen

Om 18.30 uur, vooraf aan de Stille Tocht, spreekt schrijver, journalist en uitgever   Arjeh Kalmann. Om 18.45 uur vertrekt de stoet. De Stille Tocht leidt langs het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ (ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd), via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Daar leggen de (loco)burgemeesters bloemen bij het ‘Veteranenmonument’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende soldaat’.

De Stille Tocht stopt bij de binnenplaats van Rusthof. Hier leggen de (loco)burgemeesters samen met de jeugd- en kinderburgemeester van Amersfoort en Leusden kransen. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna draagt special arts dichteres Nadia Doove een gedicht voor en spreekt de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius.

Personenbusje

Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een personenbusje achter de Stille Tocht aan, deze rijdt van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort.

Overzicht

Een volledig overzicht van alle herdenkingen staat op de pagina Herdenken-en-vieren.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen