Continue bescherming tegen het water

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Jaar in jaar uit beschermt Waterschap Vallei en Veluwe het gebied tegen (hoog)water. In dit gebied ligt 248 kilometer aan dijken en kades. Er komt heel wat kijken bij de zorg hiervoor.

Elke dijk en kade wordt elke twaalf jaar getoetst op waterveiligheid. Dat betekent dat per jaar gemiddeld ruim 20 kilometer aan kades en dijken wordt onderzocht. Daar waar niet aan de norm wordt voldaan, starten dijkverbeteringsprojecten. Het hele jaar door houden we met ons beheer zicht op de staat van de dijken. Daarnaast inspecteren we onze dijken twee keer per jaar intensief. Dat gebeurt aan het eind van het hoogwaterseizoen: hoe hebben ze het hoogwater doorstaan? En aan het begin van het hoogwaterseizoen: is de dijk opgewassen tegen het hoge water? Is de grasmat stevig? Zitten er geen graafsporen in de dijk? Daar waar nodig vindt onderhoud plaats. Tegelijk wordt gekeken of er door anderen geen werkzaamheden aan de dijk plaatsvinden die niet zijn toegestaan.

Naast de dijkinspecties bereidt het Waterschap zich voor op hoogwater door jaarlijks de inlaat bij Veessen-Wapenveld en de flexibele waterkering in Spakenburg te testen. En de dijkbewakingsorganisatie komt jaarlijks bijeen om nieuwe kennis op te doen en kennis uit te wisselen. Ook houden ze een grote dijkbewakingsoefening. De soepele samenwerking tussen dijkwachten, wachtcommandanten en informatiecoördinatoren is van groot belang bij een echte crisis.

Door zorgvuldig te controleren, te onderhouden en aan te pakken waar nodig, wordt het gebied continu beschermd tegen het water. Ben jij benieuwd wat het Waterschap in 2023 gedaan heeft aan waterveiligheid? Bekijk dan het overzicht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen