Sint-Jorispenning voor Arjeh Kalmann

Foto: Gemeente Amersfoort

Op dinsdag 20 februari 2024 ontving Arjeh Kalmann de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding voor zijn grote bijdrage als journalist, schrijver en uitgever en zijn inzet voor een blijvende herinnering voor de Amersfoortse joodse slachtoffers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Bolsius: “In vele nieuwsverhalen en columns liet Arjeh Kalmann Amersfoorters weten hoe hij over bepaalde ontwikkelingen in onze stad dacht. Kritisch, met een scherpe blik en pen hield hij dikwijls een spiegel voor. Zijn trouw aan goede en betrouwbare journalistiek en het betrekken van Amersfoorters daarbij is hem altijd aan het hart gebleven”.

Zijn hele werkzame leven was Arjeh Kalmann actief als journalist bij regionale kranten. In 1989 begon hij als adjunct-hoofdredacteur bij de Amersfoortse Courant. Sinds 1994 was hij dit ook voor het Utrechts Nieuwsblad. Zijn laatste functie was regionaal hoofdredacteur van het AD/UN tot 2009.

Hij is medeoprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk, een uitgever van journalistieke boeken over de eigen regio. Inmiddels is hij auteur, medeauteur en eindredacteur van een lange lijst geschreven boeken over Amersfoortse onderwerpen.

De Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland en Amersfoort heeft zijn grote aandacht. Hij zette zich in om de verhalen, ook die van zijn eigen familie, over de oorlog voor het voetlicht te krijgen. Het kritisch volgen van de gebeurtenissen in Amersfoort blijkt o.a. ook uit zijn voortdurende aandacht voor een openbaar monument voor de gedeporteerde en vermoorde Joden uit Amersfoort.

In 2018 richtte hij mede het regionale platform De Stadsbron op, en later Nieuwsplein033 voor Amersfoort en Leusden. Per 2021 is hij er actief als bestuurslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen