Rotonde De Nieuwe Poort veiliger door proef

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

De rotonde De Nieuwe Poort bij het Eemplein wordt door veel verkeersdeelnemers als lastig ervaren. Om de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren zijn vanaf oktober 2023 als proef tijdelijke aanpassingen aan de rotonde aangebracht. De conclusie van deze proef is dat de aanpassingen de verkeerveiligheid op de rotonde verbeteren. De meeste aanpassingen worden daarom binnenkort omgezet in definitieve maatregelen. Alleen het samenvoegen van de rij- en busbaan vanaf de Stadsring wordt voorlopig niet uitgevoerd.

De proef is in de drie fasen uitgevoerd. In fase 1 zijn de uitvoegstroken afgezet. Hierdoor staan automobilisten meer haaks ten opzichte van het fiets- en voetpad en hebben zij bij het verlaten van de rotonde meer zicht op wandelaars en fietsers.

In fase 2 is de rij- en busbaan vanaf de Amsterdamseweg naar de rotonde samengevoegd. Doordat de bussen niet meer naast de auto’s staan opgesteld bij het oprijden van de rotonde is ook hier beter zicht op naderende fietsers en wandelaars. En in fase 3 is ook de rij- en busbaan vanaf de Stadsring samengevoegd.

Verbetering verkeersveiligheid

Gedurende de gehele proefperiode van oktober 2023 tot en met januari 2024 hebben experts voortdurend gekeken of de verkeersveiligheid verbeterde en of de maatregelen invloed hebben op de verkeersdoorstroming en de aanrijtijden voor het busverkeer. Nu de proef is afgerond is de conclusie dat de maatregelen de verkeersveiligheid verbeteren en een goede overbrugging zijn naar lange termijn oplossingen.

Definitieve maatregelen

De maatregelen van fase 1 en 2 worden definitief gemaakt. De maatregel van fase 1 levert de grootste bijdrage op aan de verkeersveiligheid. De maatregel van fase 3 levert weliswaar een kleine verbetering op voor de verkeersveiligheid. Maar omdat de bus last heeft van tijdsverlies is ervoor gekozen deze maatregel terug te draaien.

Aanpassing afzettingen

De uitvoegstroken op de rotonde worden op een andere wijze dan met betonblokken afgezet. Dat geldt ook voor de busbaan vanaf de Amsterdamseweg ter hoogte van de rotonde. Dit wordt de komende tijd verder voorbereid. Daarnaast wordt de busbaan vanaf de Stadsringzijde weer zo snel mogelijk in gebruik genomen.

Aanvullende maatregelen

Omdat het samenvoegen van de rij- en busbanen aan de Stadringzijde wordt teruggedraaid, wordt er gekeken welke maatregelen uit een al eerder uitgevoerde verkeersonderzoek nog genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid verder te verbeteren.

Meer informatie over De Nieuwe Poort is te vinden op www.amersfoort.nl/denieuwepoort

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen