Grote zalen tournee muzikaal monument PIANOSTEMMEN

Foto: Tg Goed Gezelschap

De succesvolle voorstelling PIANOSTEMMEN van OEROL 2022 gaat de theaters in. Muziektheater over de systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. PIANOSTEMMEN is een actueel verhaal over pijn, onrecht, verantwoordelijkheid en de stappen naar medeplichtigheid. Van woensdag 31 januari – zo 5 mei 2024 is de voorstelling te zien in 35 verschillende grote zalen verspreid over het land. De première is op zondag 11 februari in FLINT, Amersfoort.

Over de voorstelling

We volgen het verhaal vanuit de oude pianostemmer Jacobus Kromm (acteur Jaap Dieleman). De pianostemmer leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Deze oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony zang en piano composities voor meerdere klavieren, 10 handen en 50 vingers.

Met PIANOSTEMMEN trekt Tg Goed Gezelschap het vraagstuk over roofkunst, cultuurroof en restitutie actief naar het heden en stelt het onrecht aan de kaak.

Regisseur Klemens Patijn over PIANOSTEMMEN

“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen