Actie buurtkastjes tegen armoede door ChristenUnie Amersfoort

Foto: ChristenUnie Amersfoort

Op steeds meer plekken in Amersfoort zijn buurtkastjes te vinden. Een buurtkast is een kastje waar buurtbewoners onder andere levensmiddelen in kunnen zetten die ze over hebben en waar ze iets uit kunnen pakken wat ze goed kunnen gebruiken. De kastjes gaan op deze manier verspilling tegen, maar zijn ook een steuntje in de rug voor mensen die het niet zo breed hebben.

Het bestuur en de gemeenteraadsfractie van ChristenUnie Amersfoort voeren de komende maanden actie om dit mooie initiatief te steunen. De vraag naar levensmiddelen uit de buurtkastjes is groot en overstijgt daarmee het aanbod. Daarom wil de ChristenUnie buurtbewoners aanmoedigen om mee te helpen de kastjes gevuld te houden en wordt er een inzamelactie gehouden om deze buurtkastjes extra te vullen. Raadsleden Reinier Polinder en Hanske Mulder hebben de afgelopen week de eerste opbrengst van deze inzamelactie rondgebracht in Amersfoort. Raadslid Hanske Mulder: ‘Vanuit de gemeenteraad willen we er alles aan doen om te zorgen dat niemand in Amersfoort in armoede hoeft te leven. Tegelijk zien we dat het voor een grote groep inwoners een uitdaging is om de boodschappen te kunnen betalen. We willen met deze actie de solidariteit in de stad benadrukken.

We zien in Amersfoort om naar elkaar’.

Een ander doel van de actie is om meer inwoners op de regelingen te wijzen die er zijn voor als je moeite hebt met rondkomen. Daarom wordt er ook een kaartje rondgebracht die beheerders van een buurtkast op hun kast kunnen plakken. Hierop staat een verwijzing naar de website van Geldcheck033. Via deze website kunnen inwoners die financiële hulp nodig hebben ontdekken welke regelingen er zijn.
Raadslid Reinier Polinder: “Wij als fractie staan voor een stad waarin we omzien naar elkaar. Deel wat je kunt missen, neem wat je nodig hebt. Het mooie van dit initiatief is dat het uitgaat van vertrouwen doordat iedereen de producten kan pakken. Het zijn deze lichtpuntjes die wij heel graag als fractie een warm hart toedragen“

Ben je op zoek naar een buurtkastje bij jou in de buurt? Er is online een mooi overzicht beschikbaar. Voor meer informatie over welke producten er nodig zijn, hoe je geld kunt doneren en waar je de buurtkasten kunt vinden ga je naar amersfoort.christenunie.nl/buurtkast.

Hoe je mee kunt doen?

  • Kijk of je thuis houdbaar voedsel of toiletartikelen hebt staan die je niet gebruikt en breng ze naar een buurtkastje bij jou in de buurt.
  • Neem bij het boodschappen doen regelmatig wat extra’s mee en doneer het aan een buurtkast.
  • Doneer geld. Met dit geld doen wij boodschappen voor de buurtkasten of schaffen we een nieuwe buurtkast aan. Doneren kan via onze website.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen