Project Warme Wijken: Sociologie Studenten Trekken Wijken in voor Onderzoek naar Energietransitie

Foto: Academie van de Stad

Na vijf succesvolle jaren vindt er dit jaar opnieuw een editie plaats van het project ‘Warme Wijken’, een samenwerking tussen Academie van de Stad, de Universiteit Utrecht en lokale gemeenten. Dit initiatief, voorheen gericht op Amersfoort en Veenendaal, breidt dit jaar ook uit naar de gemeente Baarn.

Meer dan 100 studenten van de opleiding sociologie aan de Universiteit Utrecht gaan, onder begeleiding van Academie van de Stad, aan de slag met wijkonderzoek binnen de drie gemeenten. Het doel van het project Warme Wijken is om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie.

Het wijkonderzoek vindt plaats op 14 en 21 december. Op deze dagen trekken de sociologiestudenten de wijken Randenbroek en Schuilenburg in Amersfoort, Eemsdal-Zuid en de Schilderswijk in Baarn en de Schepenbuurt en het koopcentrum in Veenendaal in. Hier zullen zij door middel van persoonlijke interviews met bewoners onderzoek doen naar het huidige draagvlak voor en de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie. De studenten zullen hun inzichten vervolgens omvormen tot een passend beleidsadvies voor gemeenten.

Het onderzoek focust op cruciale aspecten van betrokkenheid en identificeert beleidsinstrumenten vanuit een sociaal perspectief, gericht op het vergroten van draagvlak onder bewoners. “De technische aspecten van de energietransitie zijn bekend, maar het sociale aspect is even essentieel,” benadrukt Cato Gehrels, projectcoƶrdinator bij Academie van de Stad. “Het zijn uiteindelijk de bewoners zelf die de verandering dragen en aansturen. Dit project richt zich op het begrijpen van hun visies, uitdagingen en behoeften, om zo effectieve beleidsinstrumenten te kunnen ontwikkelen die de betrokkenheid vergroten.”

Het Warme Wijken project brengt niet alleen in kaart hoe bewoners bij de energietransitie betrokken kunnen worden, maar meet ook het huidige draagvlak. Met deze inzichten kunnen gemeenten gerichtere acties ondernemen en beter inspelen op de behoeften van hun gemeenschappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen