Amersfoort sluit succesvol eerste educatieproject over slavernijverleden

Foto: Silent Nois3

Op donderdag 9 november heeft Amersfoort met trots het eerste educatieproject dat plaatsvond op het Vathorst College over het slavernijverleden afgesloten.

Het afsluitende evenement van de eerste reeks educatielessen werd bijgewoond door wethouder Nadya Aboyaakoub-Akouh, die het belang van educatie over ons koloniaal verleden onderstreepte.

Het project was in opdracht van Bernice Calmes, directeur van Art.1 MN heeft als doel het begrip en de kennis over het slavernijverleden te vergroten en de impact van dit historische onrecht op de huidige samenleving te benadrukken. Een verleden dat de basis vormt van onze instituten en nog steeds een directe invloed heeft op onze samenleving. Racisme, discriminatie en kansenongelijkheid blijven een realiteit voor veel mensen, vooral die van kleur. Het is van essentieel belang dat we ons bewust worden van hoe we ons onbewust tot elkaar verhouden en hoe we hier verbetering in kunnen aanbrengen.

Een van de deelnemers die zijn verhaal deelt is Ronnie Jacobs (80) uit Curaçao. (foto) Zijn opa – Harry Schotborg – was een witte man en eigenaar van landhuis ‘San juan’ in Curaçao. Op het landgoed werkten slaven.

Hij had met negen slavinnen in totaal 43 tot slaafgemaakte kinderen. Ronnie weet niet zeker of het er een paar meer of minder waren. Hij heeft een veelbewogen levensverhaal dat hij met passie vertelt. Daarbij komt ook de romantische ontmoeting met zijn geliefde Vilma ter sprake. Hij is inmiddels al ruim vijftig jaar met haar getrouwd en, zo vertelt hij de leerlingen: ‘nog steeds verliefd op haar.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen