Water vasthouden in de grote watergangen goed op dreef

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe kan een grote slag slaan met water vasthouden in het beheergebied. Zij noemt dit watersparen en doet dit bijvoorbeeld door het plaatsen van stuwen in de grotere watergangen, de zogenaamde A-watergangen. Eerder werd intern onderzocht welke locaties daarvoor geschikt zijn. Ook uit het gebied kwamen verzoeken en locaties. Zo ontstond een lijst van ruim 78 plekken.

Inmiddels zijn bijna al deze locaties hydrologisch en ecologisch getoetst. Zo’n 85% van de locaties wordt geschikt geacht voor het plaatsen van een stuw. Zijn ze positief beoordeeld, dan worden ze opgepakt. Elf stuwen zijn al geplaatst. Voor dit jaar staan nog elf stuwen op de planning. Zie de locaties op de kaart. Binnen drie jaar worden op alle positief beoordeelde locaties stuwen geplaatst.

Ook in de kleinere watergangen, de B- en C-wateren, kan water worden vastgehouden. Voor grondgebruikers en grondeigenaren op de flanken van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, als ook de oeverwallen langs de IJssel is er de subsidieregeling Watersparen. Wie investeert in de juiste watermaatregelen, kan in aanmerking komen voor deze subsidie. Kijk voor meer informatie: www.vallei-veluwe.nl/watersparen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen