Schaakmeester Tim Grutter wint Open Veens 2023

Internationaal Schaakmeester Tim Grutter uit Amersfoort is donderdag 6 juli met een score van 5,5 uit 7 winnaar geworden van het Open Veens 2023. Na een bloedstollende laatste ronde eiste hij door een overwinning op Mees van Osch de titel voor zich op.

Dit kwam mede doordat koploper Etienne Goudriaan in de laatste ronde door Erik van den Dikkenberg verslagen werd. De beide Veenendalers Etienne en Erik eindigden met 5 uit 7 op een gedeelde 2e plaats. Daarachter legden Mees van Osch, Joost Offringa en Johan van den Brink beslag op een gedeelde 4e plaats.

In de partij tussen Etienne en Erik ontstond er na een waar slagveld in het middenspel een boeiende stelling. Etienne had beide torens nog en het loperpaar en Erik nog een dame en een toren, maar ook nog vier pionnen. En die pionnen gaven uiteindelijk de doorslag, want ondanks hevige tijdnood dreigde Erik toch één van zijn pionnen te laten promoveren. Het teken voor Etienne om op te geven. Op dat moment wisten Tim Grutter en Mees van Osch dat de winnaar van hun onderlinge partij toernooiwinnaar zou worden. Beiden hadden op een gegeven moment nog vier pionnen en Mees een paard en Tim een loper. Tim stond wat actiever en was met zijn loper ook wat mobieler dan Mees met zijn paard. In hevige tijdnood moest Mees dan ook het onderspit delven.

In de B-groep (rating tot 1650) ging de overwinning ook naar Amersfoort. Alexander Blom werd de verdiende winnaar met 6 uit 7. In de laatste ronde speelde hij remise tegen Willem de Wilde uit Ede die met 5,5 uit 7 tweede werd. De derde plaats werd gedeeld door Nerijus Jankovskis, Mathijs Möhlmann en Stan Jacobs, allen met 5 uit 7.

Aan het toernooi deden in totaal 62 schakers uit de hele regio mee. De voorzitter van de Schaakvereniging Veenendaal Jaap-Hille van Beelen kon na afloop dan ook terugkijken op een zeer geslaagd Open Veens 2023.