NXplorers Junior 2023 wijst winnaars basisscholen aan voor het bedenken van oplossingen voor mondiale uitdagingen

Eén van de winnende teams
Eén van de winnende teams
Foto: Shell - NXplorers Junior

Uit honderden inzendingen koos de jury unaniem voor de drie winnende ideeën uit deze editie van NXplorers Junior. Green Chips – de schoen die energie opwekt tijdens het lopen- , Second Chance – de app die het mogelijk maakt om voedselverspilling tegen te gaan- , en het Squadfilter  – de oplossing die ervoor zorgt dat douchewater hergebruikt kan worden- , werden vandaag aangewezen als winnaars van de challenge. Dit jaar namen bijna 23.000 basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 deel aan het NXplorers Junior onderwijsprogramma.

De winnende ideeën

Uit de 505 inzendingen werden drie teams gekozen, verdeeld over drie categorieën, die zich winnaars van deze editie mogen noemen.

  • Schoon water en sanitair: ‘Het Squadfilter, bedacht door leerlingen van De Marimba uit Purmerend, is ontworpen om het relatieve schone water dat in het doucheputje verdwijnt op te vangen en te filteren. Op deze manier wordt waterverspilling tegengegaan.
    De jury was unaniem in hun keuze om het Squadsproject aan te wijzen als winnaar. Met name het idee om ‘schoon’ water te hergebruiken vindt de Jury zeer inspirerend. Schoon water mag in Nederland dan mogelijk gezien worden als vanzelfsprekendheid in de wereld is dat het wel een van de grootste problemen. Het hergebruiken van relatief schoon gebruikt douche water is gewoon een goed idee! En het lijkt ons goed realiseerbaar, met name in nieuwbouwwoningen.” Verklaart, Bas Imming, duurzaamheidsspecialist Gebouwen bij Shell Real Estate en van de jury in de categorie schoon water en sanitair.
  • Betaalbare en duurzame energie: Met ‘Green Chips’, een oplossing van leerlingen van School op de Berg uit Amersfoort, is energie opwekken makkelijker dan ooit. Door te wandelen met schoenen voorzien van slimme chips wek je energie op tijdens je wandeling die je later kunt gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.
    Green Chips is een origineel en zichtbaar idee. Via je eigen schoenen energie opwekken maakt dat iedereen eraan kan meedoen. Hiermee wordt ook voor iedereen duidelijk dat het hebben van voldoende schone energie niet vanzelfsprekend is en dat we er allemaal ons steentje aan moeten en kunnen bijdragen.” Aldus, Marlin Huygens, werkzaam binnen het Energietransitie team bij Shell en jurylid in de categorie betaalbare en duurzame energie.
  • Verantwoorde consumptie en productie: Met ‘Second Chance’ bedacht door Het Spectrum uit Rotterdam wordt de verspilling van voedsel tegengegaan door middel van een app waarop overschotten van maaltijden gedeeld en besteld kunnen worden.
    “Ik kan dit zo zien werken, zeker als er een goede app komt en een aantal mensen er hun schouders onder zetten. Echt een top idee!” Onderbouwt Paul de Hoog, Business Opportunity Manager bij Shell en jurylid in de categorie verantwoorde consumptie en productie.

Het NXplorers Junior onderwijsprogramma laat leerlingen uit groep 7 en 8 op een inspirerende en uitdagende manier kennis maken met het complexe en creatieve denken dat nodig is om positieve verandering teweeg te brengen. Sinds 2017 hebben ruim 190.000 leerlingen aan dit programma meegedaan en ook komend schooljaar wordt het lesprogramma aangeboden aan Nederlandse basisscholen. Het doel is kinderen te inspireren om hun talenten te ontwikkelen en oplossingen aan te dragen voor de Sustainable Development Goals met daarin vanaf komend schooljaar de focus op: betaalbare en duurzame energie, industrie, innovatie & infrastructuur en duurzame steden & gemeenschappen.

Inschrijven voor volgend schooljaar kan via: https://www.nxplorersjunior.nl/meedoen/. Het lespakket wordt na de zomervakantie verzonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen