Kinderen in actie voor een rookvrij Amersfoort

Foto: Longfonds

Op woensdag 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, komen de kinderen uit Soesterkwartier in actie voor een Rookvrije Generatie. De kinderen deden mee aan een wedstrijd en ontwierpen stoeptegels, met oproepen om niet te roken. Op woensdagmiddag om 16.00 uur bieden zij een niet-roken stoeptegel aan, aan Michael Rutgers van Longfonds. Ook voeren zij actie op het Stationsplein voor Amersfoort Centraal. De andere niet-roken stoeptegels komen te liggen in het Soesterkwartier en voor het Meander Medisch Centrum.

TekenmaarT

Afgelopen maart hebben kinderen van groep 6, 7 en 8 in Soesterkwartier meegedaan met de tekenwedstrijd TekenmaarT. Zij mochten een ontwerp maken voor een stoeptegel, die aangeeft dat je ergens niet mag roken. De jury, wethouder Micheline Paffen, directeur van het Longfonds Michael Rutgers en jongeren van het buurtbestuur junior Soesterkwartier, koos de winnaars. Zij worden woensdagochtend 31 mei verrast door de wethouder.

Rookvrije stationspleinen

’s Middags is een aantal kinderen van de Kinderwijkraad aanwezig op het Stationsplein van Amersfoort centraal. Het Stationsplein is een rookvrije zone, maar er wordt iedere dag nog gerookt op het plein. De kinderen delen flyers uit met daarop de zelf ontworpen stoeptegel. Hiermee laten ze zien hoe belangrijk zij het vinden dat er niet wordt gerookt, zodat zij rookvrij kunnen opgroeien. Naast de kinderen zijn ook het Longfonds en de GGDrU aanwezig op het Stationsplein om meer informatie te geven over de rookvrije stationspleinen in Amersfoort. Michael Rutgers, directeur Longfonds: “Het is geweldig dat de kinderen hier actie voeren en zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. We zullen de stoeptegel een mooie en opvallende plek geven!”

Rookvrije generatie

In Amersfoort zijn al meerdere rookvrije zones, waaronder de stationspleinen bij Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Het doel is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. Dit is nog niet vanzelfsprekend. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken overlijdt aan de gevolgen hiervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen