Zeldzaam historisch Amersfoorts monument Mannenzaal onderzocht en gerestaureerd

Foto: St. Pieters en Bloklands Gasthuis

De mannenzaal is een zeldzaam monument in de prachtige binnenstad van Amersfoort. De zaal is onderdeel van de rijke historie van st. Pieters en Bloklands Gasthuis en bestaat dit jaar 630 jaar. Het meubilair en de bedsteden zijn, mede door steun van sponoren, begin dit jaar gerestaureerd.

Door de eeuwen heen heeft het st. Pieters en Bloklands Gasthuis een belangrijke rol vervuld in het verlenen van zorg en onderdak aan ouderen in Amersfoort.  Een belangrijk onderdeel van deze rijke historie is de Middeleeuwse Mannenzaal. Uit het recent onderzoek is gebleken dat de Mannenzaal uniek en zeldzaam is in Nederland én heel Europa.
In de twintigste eeuw zijn veel gasthuizen afgebroken, een lot wat de Mannenzaal gelukkig bespaard is gebleven. Doordat er zoveel verdwenen is, is de Mannenzaal een zeer zeldzaam voorbeeld van middeleeuwse liefdadigheidszorg in Nederland en Europa.

De restauratie die begin dit jaar is uitgevoerd is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van sponsoren, te weten het Prins Bernard Cultuurfonds, het BPD Cultuurfonds, het K.F. Hein Fonds en het Sociaal Cultureel Fonds van de Amersfoortse Verzekeringen. Met de restauratie is een belangrijke aanzet gegeven voor het behoud van de Mannenzaal.  Ook is dit een impuls voor de beoogde samenwerking met Amersfoort in C. In deze samenwerking is een publiek museale openstelling van het monument voorzien en zal ook ruimte zijn voor maatschappelijk en culturele evenementen.

Op 10 juni a.s. zal tijdens een bijeenkomst een toelichting worden gegeven op het onderzoek en de restauratie. Het onderzoek naar de Mannenzaal is uitgevoerd door Bureau Helsdingen. Michiel van den Ent nam de restauratie voor zijn rekening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen