Vaste parkeerplekken in de binnenstad voor deelfietsen en -scooters

Foto: Gemeente Amersfoort

Gebruikers van deelfietsen en -scooters kunnen vanaf maandag 6 februari in de binnenstad hun voertuig alleen parkeren op een van de 16 vaste parkeerplekken voor deelvervoer. Verwachting is dat met deze maatregel de stoepen in het centrum toegankelijk blijven en overlast van deelfietsen en -scooters wordt tegengegaan.

De vakken zijn zichtbaar via klinkerbestrating, tegels, borden en via de app van de aanbieders. De app van de aanbieder zorgt er ook voor dat de fietsen niet lang geparkeerd (‘uitgecheckt’) kunnen worden op andere plekken in de binnenstad. De kaart met de vaste parkeerplekken is te bekijken op www.amersfoort.nl/deelvervoer en wordt ook zichtbaar in de app van de aanbieders (TIER, Check en Bird).

Bij de keuze van de locaties is rekening gehouden met de fietsparkeerdruk, de afstand tussen de parkeerplekken, beschikbare ruimte en het huidig gebruik van de deelvoertuigen. In november 2022 heeft de college van burgemeester en wethouders besloten tot de invoering van deze vaste parkeerplekken (hubs) vanwege de overlast die ervaren wordt door de deelfietsen en deelscooters. In de loop van 2023 worden ook enkele ‘hubs’ aangelegd in het Soesterkwartier en Kruiskamp, omdat ook hier de druk op de ruimte groot is.

Het aanmoedigen van deelvervoer is een belangrijk onderwerp van het college. Amersfoort groeit. En daarmee ook het aantal fietsen, scooters en auto’s. Het wordt dus steeds drukker op straat. Door voertuigen met elkaar te delen, hebben we er minder van nodig en ontstaat er meer plek voor groen en speelplaatsen.

Later in februari worden nog de herkenbare ‘hub-borden’ bij de plekken geplaatst.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen