Dynamische energiegebruikers besparen belastingbetaler 75 miljoen in januari

06 feb 2023, 13:49 Nieuws
tablet 2471184 1280
Pixabay

In de eerste maand waarin het prijsplafond van kracht is bleek dit voor huishoudens met een dynamisch energiecontract overbodig. Zowel de gemiddelde stroom- als gasprijs lag afgelopen maand ruim onder de plafondwaarden van 40 cent per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.

Alle huishoudens met een dynamisch energiecontract behaalden een stroomprijs onder het plafond. Voor 99,9 procent van de gebruikers gold hetzelfde voor hun gerealiseerde gasprijs. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan . Dynamische energiegebruikers bespaarden de overheid naar schatting 75 miljoen euro.

Wie in januari een dynamisch contract had, betaalde gemiddeld 31 cent per kWh stroom. Tijdens slechts 43 van de 744 uren was er sprake van een stroomprijs boven de 40 cent. De gemiddelde gasprijs kwam uit op 1,39 euro, waarbij dus slechts 0,1 procent van de gebruikers een gasprijs (net) boven het prijsplafond realiseerde. Er ver boven komen was onmogelijk, doordat de gasprijs slechts zeven dagen boven de 1,45 euro uitkwam, waarbij 1,54 op 3 januari het maximum was.

fjol7 prijsplafond in januari overbodig voor dynamische energiegebruiker

Bekijk interactieve weergave

Dynamische gebruiker bespaart 75 miljoen

Door geen aanspraak te hoeven maken op het prijsplafond bespaarden huishoudens met een dynamisch energiecontract gemiddeld 27 cent per kilowattuur stroom en 96 cent per kuub gas ten opzichte van huishoudens met een traditioneel energiecontract. Dat concludeert Zonneplan op basis van de meest recente variabele leveringstarieven volgens het CBS. Naar schatting zijn er inmiddels zo’n 300 duizend huishoudens met een dynamisch contract. Ervan uitgaande dat ook de klanten van andere aanbieders dan Zonneplan afgelopen maand gemiddeld 467 kilowattuur stroom (waarvan 339,5 onder het prijsplafond) en 163 kuub gas verbruikten, bespaarden ze de overheid en daarmee dus de belastingbetaler 75 miljoen euro.

znols dynamische stroom en gasprijs versus prijsplafond201

Bekijk interactieve weergave

Zachte en winderige januarimaand

Waar de temperatuur in een doorsnee januarimaand gemiddeld 3,6 graden Celsius is, steeg het kwik afgelopen maand tot gemiddeld 5,7 graden. Het zachte weer in heel Europa verklaart de relatief lage vraag naar gas. Daardoor blijven de gasvoorraden voorlopig goedgevuld en is de gasprijs gedaald. Verder werd liefst 30 procent van alle elektriciteit uit zon en (vooral) wind opgewekt. In januari 2022 was dit nog 22,6 procent. Veel wind- en zonnestroom leidt tot lagere prijzen. Huishoudens met een dynamisch energiecontract profiteren hier direct van, doordat zij stroom en gas tegen actuele marktprijzen inkopen.