Woningprijzen dalen voor het eerst sinds 9 jaar

Foto: Hendriks Makelaardij/Vivantus

De transactieprijzen van woningen in Nederland zijn dit kwartaal gedaald met 6,4% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Met deze daling lijkt de extreem verhitte woningmarkt af te koelen. Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. In Amersfoort is het woningaanbod in het vierde kwartaal van 2022 gestegen naar 338. Dat is 12% hoger dan het vorige kwartaal in deze gemeente.

Meer keuze voor koper op de woningmarkt

In het vierde kwartaal werden er 420 woningen verkocht in regio Amersfoort, dit is gelijk aan het vorige kwartaal. Makelaar Maurice van Duijn van Hendriks Makelaardij licht toe: “We zien dat het aanbod groeit, dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 2,2 woningen, dat is nu gestegen naar 2,4 woningen.” Er is sprake van een evenwichtige woningmarkt als men uit 5 woningen kan kiezen. Hier zijn we nog ver van verwijderd, waardoor er nog steeds schaarste is op de woningmarkt. In het vierde kwartaal werd in Amersfoort 43% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Huizenprijzen dalen verder 

In Amersfoort werd in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld €436.000,- betaald voor een woning, dit is een daling van 1,8% ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalde kopers voor een woning in Amersfoort een bedrag van €467.000,-. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 6,4%. Makelaar Maurice van Duijn van Hendriks Makelaardij zegt: “Met deze prijsdaling zijn de prijzen van woningen in Nederland voor het eerst sinds 9 jaar aan het dalen, daar waar ze in 2021 nog met 20% gestegen zijn.”

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Hendriks Makelaardij is partner van Vivantus en heeft hierdoor een duidelijk beeld over de ontwikkelingen in Nederland. Het aanbod van te koop staande woningen in Nederland stijgt. In het vierde kwartaal zijn circa 32.537 woningen verkocht. Dat is 1% meer dan een eerder kwartaal. Een woning staat in Nederland nu gemiddeld 30 dagen te koop, waar dit een kwartaal eerder nog 27 dagen betrof.

Reacties

Cookieinstellingen