Zes theatergroepen strijden om titel in eerste Amersfoorts improvisatietoernooi

Foto:

Op 18 februari vindt het eerste Amersfoorts Theatersport Toernooi (AmTT) plaats in Podium Kosmik. Zes lokale team spelen geïmproviseerde scenes die door een jury worden beoordeeld. Zo wordt bepaald wie zich het beste improvisatie-team van Amersfoort mag noemen.

Improvisatietheater is razend populair, mede door het televisiesucces van De Lama’s en De Vloer Op. In Amersfoort zijn veel verschillende groepen en verenigingen actief. Die nemen het op zaterdag 18 februari tegen elkaar op in een competitieve vorm van improvisatietheater: theatersport.

Plezier en contact

Toch is het wedstrijd-element niet het belangrijkste, zegt de organisatie van het eerste Amersfoorts Theatersport Toernooi. ‘Het belangrijkste is dat de spelers plezier hebben en het publiek vermaken’, zegt Marijn Knevel.  Zij nam samen met Frank van den Berg het initiatief voor het evenement. Van den Berg: ‘Bovendien is het een fantastische manier om al die verschillende spelers en groepen uit Amersfoort met elkaar in contact te brengen.’

Rol van het publiek

Daar sluit mede-organisator Danny Smits zich bij aan. Hij verzorgt onder de vlag Amersfoort Theatersport cursussen in improvisatietheater. Die zitten steevast vol, een teken van de aanhoudende populariteit van het genre. ‘Improviseren is samen spelen, met je eigen groep maar ook met de andere groepen en het publiek.’

De rol van het publiek is bij improvisatie van groot belang. Zij mogen suggesties roepen, die de spelers dan ter plekke in hun spel verwerken. Bovendien hebben zij een stem in het beoordelen van de groepen en dus in de uiteindelijke winnaar van het toernooi.

Landelijk kampioenschap

‘Uiteindelijk doe je het voor het publiek, niet voor de punten’, zegt Sytse Wilman, het vierde lid van het organiserende team. Hij werd met zijn groep De Vereeniging in 2014 Nederlands kampioen theatersport door het Nederlands Theatersport Toernooi te winnen.

Aan dat toernooi doen jaarlijks tientallen groepen uit heel Nederland en België mee. Het fungeert bovendien als een springplank voor jong talent. Zo braken Andries Tunru en Stefan Hendrickx landelijk door als cabaretier nadat ze eerder het Nederlands Theatersport Toernooi wonnen.

Deelnemende teams

Het Amersfoorts Theatersport Toernooi is een lokale variant van dit landelijke toernooi. De zes teams die deelnemen aan de allereerste editie zijn: Plak, Zonder Saus, Zeep, Bruin Tapijt, One Night Standers en Ongekend. Kaarten zijn te verkrijgen via de website www.amtt.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen