Sluit het jaar af met De Legende van de Drakenstier

Foto: Countdown033 - gemeente Amersfoort

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vindt op 31 december de nieuwe editie van Countdown033 plaats. Een lichtshow en optredens voor en door Amersfoorters vormen de start van een gloednieuwe Amersfoortse nieuwjaarstraditie: De Legende van de Drakenstier.

Amersfoort is een legende rijker. De Legende van de Drakenstier is gebaseerd op twee iconische figuren uit Amersfoort. De draak uit het verhaal van Joris & de Draak én het kunstwerk De Stier van Thijs Trompert. Tijdens de jaarwisseling komen deze twee figuren samen om het nieuwe jaar in te luiden.

Van Amersfoort, voor Amersfoort

Wethouder kunst, cultuur en evenementen Tyas Bijlholt, is enthousiast over deze nieuwe stadstraditie: “Het is echt een feest voor en door Amersfoorters. De organisatoren, artiesten en kunstenaars die meewerken aan Countdown033 komen uit de stad. En het is gratis toegankelijk, dus iedereen is welkom om mee te dansen en te proosten op het nieuwe jaar. Met de Legende van de Drakenstier verbinden we twee unieke verhalen van de stad.”

Twee avonden staat De Legende van de Drakenstier centraal op het Onze Lieve Vrouwenkerkhof. Op oudejaarsavond met het lichtspektakel van Silence of te Lights.

Bram van Ravenhorst: “We zijn er trots op dat we dit als Amersfoorters mogen doen voor de stad. Wij hebben met onze eigen interpretatie het verhaal van de Drakenstier op een abstracte manier vertaald naar een moderne show voor iedereen. Met licht, rook, poëzie en muziek. Een echte Hollywoodervaring, alsof je naar een film kijkt. Hiermee brengen we een stukje magie naar de straat, om samen het nieuwe jaar in te luiden.”

Op Nieuwjaarsdag wordt deze show herhaald. Dan komt de drakenstier tevoorschijn in een kunstwerk van Jurrian van den Haak: “Op uitnodiging van de gemeente mag ik als beeldend (licht)kunstenaar deze Drakenstier verbeelden. Een deels mythisch, maar absoluut fantastisch wezen. Dat biedt ruimte voor creativiteit en daar hou ik als kunstenaar natuurlijk van!”

Geholpen en aangemoedigd door een team van twee kunstenaars én het winkelend publiek in de Riddergang, maakt Jurrian een lichtsculptuur: “Wie de afgelopen twee weken langs de winkelruiten van Gallery Van Eeckhoutte liep, heeft de Drakenstier al kunnen zien groeien. Deze week is de Drakenstier af. Dan is het resultaat van ons werk te zien op 1 januari, tijdens de herhalingen van Countdown033.”

Wie meer wil weten over het programma op 31 december en 1 januari kan terecht op www.countdown033.nl of de speciale facebookpagina voor dit evenement.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen