Feestelijke opening PerspectiefHuis Amersfoort

Foto:

Op dinsdag 29 november werd, tijdens een feestelijke opening, het PerspectiefHuis Amersfoort van Timon geopend. Jongeren die er wonen heetten hun buren, omwonende vrijwilligers, vertegenwoordigers van fondsen, medewerkers van Timon en andere hulporganisaties van harte welkom.

Het PerspectiefHuis van Timon biedt een veilige plek aan jongeren tussen de 14 en 18 jaar die – al dan niet tijdelijk – niet thuis kunnen wonen, waar zij kunnen toewerken naar terugkeer naar huis of richting zelfstandig wonen in de maatschappij. Het PerspectiefHuis in Amersfoort is een normaal woonhuis, midden in een woonwijk. Iedere jongere heeft zijn eigen kamer. Er is een gezamenlijke woonkamer met een grote eettafel, waar jongeren gezellig samen kunnen eten. De jongeren worden begeleid door de hulpverleners van Timon. Timon maakt in deze regio integraal onderdeel uit van BSA Jeugdhulp, bestaande uit zeven organisaties die met elkaar jongeren en hun gezin waar nodig hulp bieden. In het pand wonen ook omwonende vrijwilligers; zij zijn er als ‘goede buur’ voor deze jongeren. Eind 2021 hebben de jongeren en hun begeleiders hun intrek genomen in deze locatie. Nu is het moment aangebroken om het pand officieel te openen.

Open ramen

Twee jongeren werd gevraagd wat zij vinden van het PerspectiefHuis. Linda: “Het is gewoon goed hier, want hier kan ik zelf dingen doen, zoals koken. Dat vind ik goed, want dat zou ik thuis ook doen.” Fransje: “Ik was zo blij toen ik hier kwam dat de ramen gewoon open kunnen! Ik kom uit een instelling waar er een hangslot op hing. En ik zie hier gelukkig gewoon auto’s en fietsen voorbijkomen; op mijn vorige plek zat ik ergens midden in een bos.”

In de wijk

Hannie Olij, bestuurder van Timon: “In samenwerking met Plurijn die gesloten jeugdhulp verzorgt, zochten we zo’n vijf jaar terug naar een alternatief waardoor jongeren zo kort mogelijk of niet naar een gesloten instelling hoeven. Van die plannen is het PerspectiefHuis het resultaat, dat echt onderdeel is van de wijk, zodat we jongeren optimaal kunnen helpen bij hun herstel naar het gewone leven.“ Wethouder Aboyaakoub-Akkouh van o.a. Jeugdzorg vult aan: “Een huis is nog geen thuis. Dát perspectief krijgen de jongeren hier wel. Een goede thuisbasis met ondersteuning en begeleiding zodat ze de volgende stappen kunnen zetten in het leven. Op weg naar een betere situatie. Het is mooi dat bij het PerspectiefHuis naast hulpverleners ook buren, wijkbewoners en vrijwilligers betrokken zijn. Dit soort hulp dichtbij betekent veel en maakt het verschil.”

Van een huis naar een ‘thuis’

Timon is dankbaar dat een aantal fondsen, waaronder diverse met een sterke verankering in Amersfoort, het mede mogelijk maakte om van het PerspectiefHuis ook qua inrichting een warm ‘thuis’ te maken: Dr. C.J. Vaillant Fonds, Stichting de Lichtboei, Stichting Het Evert Zoudenbalch Huis, Stichting Zonnegloren, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Tjallinga Weeshuis en Lions Club Amersfoort. Ook een tweetal kerken in Amersfoort droeg hieraan bij: gereformeerde kerk Amersfoort Nieuwland – Boogkerk en Hervormde Wijkgemeente Adventkerk Amersfoort.

Timon

Timon richt zich al bijna 40 jaar op zorg voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 0 t/m 23+ jaar en hun gezin. Vanaf het eerste uur is de inzet van vrijwilligers (netwerk) verweven in de zorgvisie. Timon helpt bij problemen met opvoeden en opgroeien. Kinderen, jongeren en hun gezin komen dichterbij hoop, herstel en perspectief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen