41e Nationale Veldrit van Amersfoort vindt op zaterdag 10 december plaats

Foto: WVEemland

Dit jaar wordt alweer de 41e editie van de Nationale Veldrit van Amersfoort gehouden. Deze editie vindt voor de tweede keer plaats op zaterdag 10 december op het bosterrein van GGz Centraal op de locatie Zon & Schild. Voor de honderden veldrijders staat een uitdagend parkoers te wachten met een bosrijk gebied. Het wielrenparcours heeft een totale lengte van 2.900 meter en is ook dit jaar weer uitdagend.

Het traditionele Amersfoortse wielerevenement heeft samen met Lieshout de oudste veldrit van Nederland én maakt tevens deel uit van de topcompetitie van de KNWU. De toegang voor bezoekers is gratis en de bekende smaakvolle snert en warme worst staan klaar in het restaurant op de locatie voor de bezoekers.

Nieuwe locatie

Na 39 edities vond de Nationale Veldrit van Amersfoort in 2018 voor het laatst plaats in Bos Birkhoven. Van de Stichting Het Utrechts Landschap mocht na deze editie helaas geen parkoers meer worden uitgezet in dit gebied vlak bij de dierentuin. De organisatie moest daarom naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd na de gouden tip van de Amersfoortse sportgoeroe Mik Borsten gelukkig in april 2019 gevonden. In 2020 en 2021 werd de Nationale Veldrit door de bekende corona-omstandigheden niet verreden. De komende jaren zal de veldrit dan weer worden verreden op het terrein van de GGz Centraal op de locatie Zon & Schild. Het bosterrein nabij de snelweg A28 biedt zeker alle ingrediënten voor een afwisselend en uitdagend wielerparcours.

De organisatie vindt op deze locatie met recht een warm bad met de aldaar aanwezige kleedruimtes met douches en de vele faciliteiten zoals het restauratieve gedeelte, afspuitplek etc. Bovendien zijn er voldoende parkeerplaatsen (gratis) bij het terrein aanwezig. Een schitterende ambiance voor de honderden deelnemers en bezoekers die ook dit jaar weer worden begroet met dit mooie wielerspektakel.

Deelnemers aan de Nationale Veldrit

Voor de 41e editie van de Nationale Veldrit van Amersfoort hebben zich inmiddels honderden veldrijders van zowel nationaal als regionaal niveau ingeschreven. Wethouder Ben van Koningsveld zal om 11.00 uur het startschot geven aan het begin van deze veldrit. Uiteraard staat ook een grote delegatie renners van de eigen wielervereniging WV Eemland aan de start bij de verschillende categorieën.

Historie Nationale Veldrit Amersfoort

In 1976 bestond de Wielervereniging De Pedaalridders 50 jaar en ook in dat jaar, werden er diverse wielerevenementen georganiseerd door de genoemde vereniging. De toenmalige jeugdleider en clubsponsor Jan van Ekeren van Cafetaria Puntenburg, kwam destijds met het idee om ook eens een veldrit te organiseren. Hij trainde toen als jeugdleider met een grote jeugdploeg veel in Bos Birkhoven.

De eerste veldritten werden jarenlang verreden op de eerste zaterdag na het Nationaal Kampioenschap in de maand januari, hetgeen ook altijd een gunstige datum bleek. Nog steeds en dit al jarenlang komen vele kampioenen naar dit evenement. Het prachtig parkoers en hoogteverschil in Bos Birkhoven was altijd zeer intrek gebleken bij de veldrijders. Het evenement weet veel inschrijvers te begroeten en dit soms met meer dan 400 deelnemers. Na het stoppen van Jan van Ekeren wordt de veldrit ieder jaar weer door het WV Eemland bestuur op de kalender gehandhaafd. Jarenlang is het Bos Birkhoven de thuisbasis gebleven (op twee jaren na van een uitwijk naar Don Bosco/ de Treek in Leusden), totdat het Utrechts Landschap na de editie van 2018 roet in het eten goeide om  geen vergunning meer te verlenen. Tot op het moment is dit voor de organisatie een onbegrijpelijke beslissing geweest, gezien de vele andere (sportieve) evenementen dit nog steeds in het bos Birkhoven plaatsvinden. In de jaren 1980,2010 en 2012 is de rit overigens afgelast geweest, wegens extreme weersomstandigheden.

Het programma

Vanaf 11.00 uur is er elk uur een start en vormen de Elites en de Beloften in combinatie met de Amateurs en Sportklassen de afsluiter van de Nationale Veldrit.

Het tijdsschema van de Nationale Veldrit van Amersfoort is als volgt:
11:00 Masters (40+)
12:00 Nieuwelingen
13:00 Junioren
14:00 Junior-Vrouwen
14:00 Elite-Vrouwen/Belofte-Vrouwen/Amateur-Vrouwen
14:02 Nieuwelingen-Meisjes
15:00 Elite/Beloften/Amateurs/sportklasse

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen