Tweeling loopt internationale Marathons ondanks Diabetes

Foto: Pixabay

Olaf Kerkhof (34) heeft een passie voor hardlopen. In beweging blijven vindt hij erg belangrijk. Het was dan ook een grote tegenslag toen Olaf in 2001 de diagnose diabetes type 1 kreeg. Een vorm van diabetes waar niks aan gedaan kan worden, slechts het controleren van de bloedsuikerwaardes. Hierdoor werd het beoefenen van zijn geliefde sport een grote uitdaging. Maar dat hield hem niet tegen.

Olaf en zijn broer Niels Kerkhof (34) en Olaf zijn een tweeling en delen al sinds hun geboorte een passie voor hardlopen. Toen Olaf in 2001 de diagnose diabetes type 1 kreeg, ging Niels ervan uit dat hem hetzelfde te wachten stond. Er gingen jaren voorbij waarin Niels geen klachten had. Tot 4 jaar geleden, toen ook Niels met diabetes type 1 werd gediagnosticeerd. Uiteraard baalde hij hier enorm van, maar het stelde hem gerust dat Olaf veel ervaring had met diabetes én op sportief gebied al veel had bereikt. Niels is zelfs een van de snelste marathonlopers met diabetes type 1 van Nederland.

Internationale marathons

Niels en Olaf zijn twee topsporters uit Amersfoort die veel trainen voor marathons. Zo heeft Niels op 2 oktober de marathon in Londen gelopen. Hij zegt hierover: “Het was een enorm toffe ervaring. Het publiek was geweldig om mee te maken, echt een once in a lifetime ervaring. Op naar de volgende!” Een week later liep Olaf de marathon in Eindhoven, waarbij zijn focus in de voorbereiding ligt op zoveel mogelijk eten, zonder dat zijn diabetes hem daarbij parten speelt. Hij heeft een succesvolle marathon gelopen én ook nog eens een persoonlijk record gehaald, een perfecte dag volgens Olaf.

De tweeling heeft inmiddels jarenlange ervaring en weet wat hun lichamen aan kunnen. Ze weten  hoe ze hun bloedsuikerwaardes onder controle kunnen houden. Hier gebruiken ze beide een speciale sensor van Dexcom voor, die hun waardes gedurende de hele dag meet en bij schommelingen waarschuwt. Dat is vrij uniek voor een diabetes sensor. Niels en Olaf kunnen dankzij hun sensor met een gerust hart aan hun training starten, iets wat hiervoor moeilijker was. Helaas wordt de sensor die zij gebruiken voor de meeste mensen met type 1 diabetes niet vergoedt, waardoor veel mensen deze kans op meer beweging en gemoedsrust wordt afgenomen. Ondanks dat de tweeling te kampen heeft met een levens veranderende ziekte, laten ze zich niet tegenhouden. Ze zetten beide nog steeds geweldige prestaties neer op verschillende internationale marathons. Ze willen er nog veel meer gaan lopen in de komende tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen