Koninklijke Onderscheiding voor Cees van Leuven

Foto:

Op dinsdag 1 november 2022 om 15.45 uur ontvangt Cees van Leuven (69), senior rechter uit Molenschot, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats tijdens het symposium ‘100 jaar kinderrechter’ in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.

De heer Van Leuven heeft de afgelopen veertig jaar vanuit verschillende functies; advocaat, mediator, rechter, raadsheer, docent en publicist, een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de bescherming van kinderen en jongeren in het bijzonder op het gebied van complexe scheidingen en omgangsproblematiek. Zijn drijfveer is daarbij steeds geweest om de positie van ouders en kinderen in conflictsituaties te verbeteren. Hij heeft daarmee voor veel ouders en kinderen het verschil gemaakt.

Hij ontwikkelde onder andere het zorgmodel. Dit is de grondlegger en voorloper van het ‘ouderschapsplan’ dat in 2009 wettelijke grondslag kreeg. Hij was de eerste advocaat-scheidingsmediator in Nederland die eind jaren ’90 in zijn rol als mediator met kinderen sprak.

De heer Van Leuven was van 2019 – 2021 voorzitter van het landelijke onafhankelijk Expertteam Ouderverstoting. Het rapport dat dit opleverde, bevat maatregelen om de gevolgen van ouderverstoting na (echt)scheiding te voorkomen.

Hij ontwikkelde verschillende methodes die bijdragen tot een daadwerkelijke oplossing in een complexe scheidingssituatie en verzorgde trainingen over deze methodes aan rechters, advocaten en psychologen. Via de trainersopleiding van de vakvereniging zorgde hij ervoor dat deze aanpak bleef bestaan. Ook schreef hij diverse handboeken en publicaties. Allemaal met als doel om zijn kennis over te dragen.

Op dit moment is de heer Van Leuven senior rechter in de rechtbank Zeeland-West-Brabant, team familie- en jeugdrecht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen