Project Snelbinders leert leerlingen zelfstandig reizen per e-bike

Foto: Gemeente Amersfoort

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg zijn, samen met het Axia-College en De Have Kennisdelers, het project ‘Snelbinders’ gestart. Een project dat leerlingen, die voor schoolvervoer nu nog vaak aangewezen zijn op een taxi, de mogelijkheid biedt om zelfstandig per e-bike van en naar school te fietsen.

De gemeenten organiseren samen het vervoer voor leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen of voor wie een school ver weg is. Meestal gaat dat leerlingenvervoer per taxi. De gemeenten vinden het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig naar school kunnen gaan. Daarom stimuleren de ze initiatieven die bijdragen aan de zelfredzaamheid van de leerlingen.

Snelbinders

Snelbinders gaat uit van de kracht van leerlingen en de wil om zelfstandig te kunnen reizen. Fietsen op een e-bike is bovendien gezond en geeft ook de vrijheid om zelfstandig naar sport of vrienden te gaan.

Leerlingen volgen eerst een cursus voordat ze de e-bike gaan gebruiken. Er is altijd assistentie aanwezig, voor het geval ze bijvoorbeeld pech krijgen. Als ze zuinig zijn op de fiets mogen ze deze na 4 jaar zelfs houden.

De taxibranche kampt met enorme personeelstekorten waardoor de uitvoering van het leerlingenvervoer onder druk staat en reistijden langer kunnen duren dan normaal. Met Snelbinders krijgen leerlingen meer zelfstandigheid en neemt de druk op het leerlingenvervoer af.

Uitreiking fiets

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh heeft opĀ  woensdag 19 oktober aan de eerste groep van tien leerlingen de e-bike inclusief certificaat en accessoires (regenponcho, zadelhoes en de helm) uitgereikt. In november begint de tweede groep van 10 leerlingen met de cursus.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen