Dagelijks verwondert Cees zich over zijn schetsen

Foto: Gerard Hilhorst

Op vrijdag 16 september wordt de eerste tentoonstelling voor Cees van de Cappelle (64) geopend in de Pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus. Het is dan voor iedereen mogelijk om zijn unieke schetsen te komen bekijken in deze inspirerende en bijzondere ruimte. In de schetsen van Cees zijn ook de primaire kleuren te zien die Piet Mondriaan gebruikt heeft in zijn eigen werk. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Mondriaan geboren werd in Amersfoort.

“Het verwondert mij absoluut”

Cees is nu wat bekender geworden met zijn schetswerk en de vraag komt naar boven wat kunstmaken met hem doet. In principe maakt Cees kunst voor hem zelf, omdat hij het gewoon leuk vindt om dit te doen. Naast dit vrije werk maakt Cees ook veel werken in opdracht. Hij realiseert zich dan ook dat hij een autodidact is, die door kennis, zelfstudie en los van iedere begeleiding van een educatieve organisatie of opleiding, dit heeft verkregen. “Ik realiseer mij steeds meer dat mijn werk mensen raakt. Dit vind ik heel mooi. Het verwondert mij absoluut, omdat dit allemaal zo onverwacht komt. Ik had daarin ook niet de intentie.” Maar bij alles wat hij maakt zit ook een verhaal. Zo heeft hij een vrije schets gemaakt van een grachtenpand aan de Oudegracht in Utrecht. Toen dit werk gepubliceerd werd, belde de bewoner van het huis. Deze bewoner was zo onder de indruk en kwam met de vraag of hij het origineel kon kopen. Dit soort belevenissen doet bij Cees veel.

Elke schets is een project op zich

De vraag wat kunst met hem doet, vindt hij wel lastig. “Kunst geeft mij een bepaalde rust. Het geeft mij ook een gelukzalig moment dat ik uren bezig ben met kunst. Het is ook een spin-off daarvan. Kunst is mijzelf en mijn omgeving raken. Het is gewoon heel mooi om te doen en te ervaren. Het is onbewust iets geworden, qua stijl en dat is ook het leuke. Dit is ook de reden dat ik mijn schetsen als een illustratietechniek zie.” Zijn levensmotto in de kunst voor hem is: “Geniet, voor jezelf en laat andere mensen mee genieten.”

Bezoektijden

U bent van harte welkom deze expositie te bezoeken. Naast zijn eigen schetsen zal ook Els Kluin exposeren met haar keramiek werk.
De Pastorie van de St. Martinuskerk, Kerklaan 22, 3828EB Hoogland. Telefoon: 033-4801223. De Pastorie is open van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur. Er is dan een gastvrouw aanwezig. Door op de koperen bel te drukken wordt u ontvangen. Buiten deze tijden graag op afspraak. Deze expositie duur tot 5 december

Cees vertelt in een kort filmpje dat hij er zin in heeft. Kijk op:  https://www.youtube.com/watch?v=hYxjJE49vrQ. Voor meer info over Cees van de Cappelle ga ja naar zijn website: https://www.ceessketches.com/ of mail naar: [email protected].

Ingezonden door Gerard Hilhorst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen