Op bedevaart gaan met Burgemeester Bolsius

Foto:

Maandagavond 25 april om 20:00 uur wordt er een lezing georganiseerd in De Pastorie van de Geloofsgemeenschap Sint Martinus. Dit keer komt burgemeester Lucas Bolsius vertellen over zijn nieuwe ambtstermijn en wat zijn ambities zijn voor Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.

Daarnaast gaat de gemeenschap met hem in gesprek over het katholiek geloof. Wat betekent dat hier en in Lourdes. Ter voorbereiding van deze lezing hadden we recentelijk een ontmoeting in zijn werkkamer op het stadhuis en we spraken hem over diverse onderwerpen.

“We rollen zomaar van de ene crisis in de andere”

“De stad heeft vele problemen op het bordje. Bijvoorbeeld de enorme druk op de woningbouw. En daar kwam corona de afgelopen twee jaar onverwacht bij. En nu we net zijn bekomen van de langdurige coronamaatregelen, zijn we van de een op de andere dag bezig met de stroom vluchtelingen uit Oekraïne. De coronacrisis, de vluchtelingen, de woningbouw. Dat laatste onderwerp vraagt een veelheid aan oplossingen. Waar vinden we ruimte, wie kan het bouwen, wat is goed voor de stad. Vorig jaar en dit jaar bouwen we 1000 woningen per jaar erbij. En dat tempo moet de komende jaren zo blijven, Maar het wordt niet gemakkelijker. Ik voel me nauw betrokken bij dit onderwerp. Want het gaat om meer dan huizen. Het heeft invloed op de toekomst van Amersfoort,” aldus Bolsius.

“Deze oude burgemeester staat ook nog  op het schoolplein”

In ons gesprek kwam ook de vraag voorbij hoe het is om hier te wonen en te werken. Onlangs zei de jongste burgemeester van Nederland, de collega van Woudenberg, in een interview het volgende: “Ik heb nu nog kinderen op de basisschool zitten en ik krijg daardoor heel goed contact met ouders.” Hierna appte onze burgemeester naar haar: “Deze oude burgemeester stond kort geleden ook nog op het schoolplein” Zij moest hierom lachen. Dit geeft aan hoe zijn gezin en zijn echtgenote actief zijn in deze samenleving. Toen Bolsius hier in 2010 begon was zijn jongste dochter nog niet geboren. “We zijn inmiddels een onderdeel geworden van de samenleving in Amersfoort. We zijn begonnen op dag één en dan ken je eigenlijk niemand en in een mum van tijd leer je meerdere mensen kennen, via  werk, school, kerk, vereniging enzovoorts. Uiteindelijk groei je mee en loop je op met de samenleving in Amersfoort.”
Dit is eigenlijk het beeld van de Emmaüsgangers. Je loopt een tijdje op en we staan niet naast de samenleving maar zijn een onderdeel geworden in deze samenleving. Dit vindt hij leuk, want ook hij gaat met zijn gezin zwemmen in het bosbad. “Daar liggen we ook op het grasveld in de zon. En je weet dat mensen kijken en denken: O, daar ligt onze burgemeester.”

De jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes

In de lezing komen ook zijn vele Lourdesreizen voorbij. Zijn vader was actief betrokken bij de vliegbedevaarten. Hij heeft het met de paplepel binnengekregen. En ook dit jaar gaan hij en zijn vrouw weer met 100 andere pelgrims naar Zuid-Frankrijk. Tijdens de lezing zal hij daar natuurlijk bij stilstaan. Wat betekent Maria voor hem?

In deze lezing laten we ook beelden zien van de afgelopen online nieuwjaarsreceptie. Hij werd toen door Studio-Sport verslaggever Jeroen Stomphorst geïnterviewd. De lezing duurt tot 22:00 uur. De koffie en thee staat vooraf klaar. Het adres van de Pastorie is Kerklaan 22, 3828 EB Hoogland. Iedereen is van harte welkom. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage.

Ingezonden door Gerard Hilhorst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen