Documentaire Amersfoort ’40-’45 wordt op 5 mei uitgezonden op NPO2

Amersfoort-40-45
Amersfoort-40-45
Foto: Via Bibliotheek Eemland

In 2021 was de online première van de documentaire Amersfoort ’40-’45 een doorslaand succes. De documentaire is het afgelopen jaar getoond als video en is in speciale uitvoering in het theater te zien. Trots zijn we dan ook dat de documentaire op Bevrijdingsdag landelijk te zien zal zijn en wordt uitgezonden op NPO2 Plus.

Amersfoort ’40-‘45

Was de stad voorbereid op de naderende Duitse inval? Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Amersfoorters? En waarom mogen we van geluk spreken dat het Amersfoort zoals wij dat nu nog steeds kennen zowel de bezetting als de bevrijding heeft overleefd.

De voice-over van Hans Goedkoop neemt je mee naar Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog; van bezetting tot bevrijding. Met behulp van een breed scala aan visuele bronnen, van filmbeelden en foto’s uit privé archieven tot krantenkoppen en propaganda posters, wordt het verleden van de stad dichterbij gebracht. Een op maat gemaakte compositie van Thijs Borsten en nagespeelde historische scenes maken van ‘Amersfoort ’40-’45’ een filmische documentaire.

Uitzending 5 mei 2022

Op Bevrijdingsdag wordt de documentaire Amersfoort ’40-’45 eenmalig uitgezonden op NPO 2 Plus. Het unieke archiefmateriaal wat wordt getoond geeft daarmee een goed beeld hoe Amersfoort de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. De uitzending start om 20:30 uur en duurt 40 minuten.

Productie

Amersfoort ’40-’45’ is ontwikkeld door Het Medialab van de Bibliotheek Eemland ter ere van 75-jaar vrijheid. Eerder al maakte het Medialab de succesvolle en meermalen uitverkochte producties ‘Buitenaards’ met Govert Schilling en ‘Van Staatsman tot Schavot’ over het leven van Johan van Oldenbarnevelt, met Hans Goedkoop.

Theater uitvoering

Dit jaar zal de documentaire ook in theater te zien zijn in een speciale uitvoering. Op 20 & 21 april draait Amersfoort ’40-’45 als een video-installatie met drie beamers, decor en LED schermen in het ICOONtheater. Met behulp van een breed scala aan visuele bronnen wordt het verleden van de stad dichterbij gebracht.

Meer informatie over Amersfoort ’40-’45 is te vinden op https://amersfoort4045.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen