Code oranje; ga niet de weg op als dat niet hoeft

Foto: Brandweer Nederland

Maandag raast storm Corrie over Nederland. Het KNMI geeft daarom code oranje af voor het noorden en noordwesten van Nederland. Voor Midden-Nederland geldt morgen code geel.

De storm zal aan het einde van de nacht aan land komen en breidt zich in de loop van de ochtend uit over het hele land. In het noorden en noordwesten kunnen windstoten van 90-110 km/u voorkomen. Aan zee en boven het IJsselmeer zelfs tot 120 km/u. In het midden van het land geldt code geel en moet men rekening houden met windstoten van 75-100 km/u. De ANWB raadt dan ook af om de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Vooral lege bestelbussen, auto’s met aanhangers en vrachtwagens zonder vracht lopen kans in de problemen te komen.

Stormschade

Mogelijk krijg je te maken met stormschade. Weet jij wie je dan moet bellen? Bij acuut gevaar bel je altijd 112. Maar een omgevallen boom op de openbare weg of losgeraakte dakbedekking of gevelbekleding kun je rechtstreeks melden bij de brandweer via 0900-0904. Voor een omgevallen boom die in de berm ligt, waar het verkeer niet direct last van heeft bel je met de gemeente. Voor schade in de eigen tuin ben je zelf verantwoordelijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen