Nu al ‘opvallend veel’ kinderen met verbrandingen door vuurwerk

Foto:

De brandwondencentra zien al ‘opvallend veel’ kinderen met verbrandingen door vuurwerk. Dat lijkt ook te komen door een rage op videoplatform TikTok onder met name jongens tussen tien en zeventien jaar. Die dagen elkaar via filmpjes uit om licht vuurwerk zoals grondbloemen te stampen, waardoor de knal harder wordt.

De specialistische ziekenhuizen hebben bij de Brandwondenstichting aangegeven dat dit ook leidt tot meer letsel onder kinderen. Zo kan de schoenzool doorbranden, met derdegraads brandwonden tot gevolg. ‘Dan moeten ze vaak geopereerd en soms ook een huidtransplantatie.’ Normaal gesproken ligt de piek in het aantal vuurwerkgewonden tussen kerst en oud en nieuw, maar na het opvallend hoge aantal jonge slachtoffers van de afgelopen tijd start de stichting nu een campagne met de naam Geen kinderspel.

Die moet ouders bewust maken van de gevaren van licht vuurwerk zoals tolletjes en sterretjes. Vaak zouden diepe brandwonden komen door vuurwerk dat in de jas of de schoenen belandt. De stichting geeft tips zoals de capuchon van de jas halen en de broekspijpen in de schoenen stoppen. Het zogenoemde kinder- of schertsvuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en hoeft ook niet door gespecialiseerde bedrijven te worden verkocht. Ook mag dit het hele jaar door worden afgestoken door kinderen boven de twaalf jaar.

Reacties

Cookieinstellingen