Coronamaatregelen opnieuw verder aangescherpt

Foto: Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben weer een nieuwe persconferentie gegeven. Daarin is bekend geworden dat de maatregelen opnieuw verder worden aangescherpt.

Door Sam Fish 

De strengere maatregelen komen doordat de besmettingscijfers de laatste weken weer oplopen. Gisteren en vandaag waren er al meer dan 16.000 besmettingen per dag. Het weekgemiddelde staat op dit moment zelfs op 13.100 besmettingen per dag. En dat is reden genoeg voor de overheid om de teugels weer strakker te trekken. De strengere maatregelen gaan morgen, zaterdag 13 november, al direct in.

De grote verliezers van deze persconferentie zijn wederom de winkeliers en de horecagelegenheden.

Het virus zit overal 

“Gelukkig is het overgrote deel van de bevolking gevaccineerd,” begint Rutte de persconferentie. “Gelukkig maar, anders was de situatie in de ziekenhuizen niet te overzien. En toch is de drukte in de ziekenhuizen zo hoog dat operaties weer worden uitgesteld. De cijfers zijn zo hoog dat het OMT adviseert om zo snel mogelijk de contactmoment, en daarmee de besmettingen, te verlagen.”

Het virus zit overal. “Door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden,” gaat hij verder. “Het OMT adviseert ook voor maatregelen om het virus de komende maanden te vertragen. En dus komt er vanavond vervelend nieuws. Besluiten waarover de laatste dagen lang en intensief gesproken is. Er zijn verschrikkelijk veel belangen gemoeid. Het is gewoon heel ingewikkeld. Vorige week hebben we onder andere de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs uitgebreid. En vandaag beoordelen we wat de effecten zijn. Het OMT constateert dat de effecten niet goed genoeg zijn.”

De basis blijft hetzelfde 

Het aantal contactmomenten moeten worden teruggedrongen. Daarom wordt er teruggegrepen naar oude maatregelen. “En die hebben effect op iedereen. Gevaccineerd en ongevaccineerd. Dat is nodig om het virus te vertragen. Denk aan de verdere uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Ik begin met een hartenkreet,” zegt Rutte. “Een oproep om na te denken over de vraag ‘Kan ik meer doen? Kan ik iets beter doen? Welk extra stapje kan ik zetten?’ Want maatregelen werken alleen als we allemaal meedoen. Iedereen kan een steentje bijdragen. Ik zou daar het liefst met iedere Nederlander persoonlijk over in gesprek gaan. Maar dat is simpelweg niet mogelijk.”

Basisregels blijven en gelden voor iedereen. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent. Test je positief? Blijf dan thuis. Was je handen regelmatig, schud geen handen en geef geen knuffels. Hoesten en niezen doe je in je elleboog en snuit je neus met een wegwerpzakdoekje. Zorg verder voor voldoende frisse lucht.

Per direct extra maatregelen 

Per direct gaat er een pakket nieuwe maatregelen in. Allereerst is dat het thuisbezoek, want de meeste besmettingen gebeuren in huiselijke sfeer. Het advies is daarom om niet meer dan vier gasten van 13 jaar en ouder te ontvangen per dag. Dus geen feestjes of grote bijeenkomsten. Ook niet als de meeste mensen gevaccineerd zijn. “Want hoe goed je ook beschermd bent, het is nooit voor de volle 100 procent.”

Het werk is ook een grote besmettingsbron. Veel mensen werken nog thuis, maar meer mensen zouden thuis moeten werken. Afstand houden op het werk blijkt heel lastig zijn. En dus wordt het thuiswerkadvies aangescherpt. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Maar met allen basisregels en adviezen kom je er niet.

Harde ingrepen

Er zijn zes afzonderlijke, maar harde ingrepen, die op zaterdag 13 november om 18.00 uur ingaan. Dit komt bovenop de bestaande maatregelen zoals de mondkapjesplicht. En dat zijn de volgende:

  • Verplicht 1,5 meter afstand waar geen coronatoegangsbewijs geldt. Dit geldt niet voor mensen uit één huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, maar ook bij het winkelen. Bij sporten, kunst en cultuur en in het openbaar vervoer geldt het niet.
  • Daar waar het coronatoegangsbewijs geldt, wordt een zitplaats verplicht. Hierbij is er een uitzondering voor doorstroomlocaties. Bij horeca en concertzalen is een zitplek dus verplicht, maar bij musea en kermissen niet.
  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca, winkels en niet-essentiële dienstverleningen. Tussen 20.00 en 6.00 uur is de essentiële detailhandel gesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan supermarkten. Tussen 18.00 en 6.00 uur sluiten winkels en niet-essentiële dienstverlening. Denk ook aan contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten. Horeca mag na 20.00 uur nog wel open zijn voor bezorgen of afhalen.
  • De sluitingstijd van 18.00 tot 6.00 ook voor evenementen. Behalve voor culturele voorstellingen met zitplaatsen. Dat wil zeggen dat theaters en bioscopen open mogen blijven. Wel geldt er een maximum van 1250 personen per locatie.
  • Alle sport kan doorgaan, maar wel met een kleine aanpassing. Er geldt vanaf zaterdag 13 november een verbod op publiek bij wedstrijden en trainingen. Zowel overdag als ’s avonds, amateur en professioneel.
  • Vanaf zaterdag 13 november geldt er een verplichte maximale groepsgrootte van 75 mensen in het MBO, HBO en Universitair onderwijs. Hier geldt een uitzondering voor de tentamens.

Rutte laat weten dat, gek genoeg, uitvaarten volgens de wet onder evenementen vallen. Deze mogen echter gewoon doorgaan zoals dat nu het geval is.

Ingrijpend 

“Deze maatregelen grijpen diep in op het leven van heel veel mensen,” eindigt Rutte zijn verhaal. “Daarom is er heel lang gesproken over de maatregelen. Wat er nu gedaan wordt, is om het aantal besmettingen snel naar beneden te krijgen. Er komen noodzakelijke steunpakketten, zo snel mogelijk.”

Op 3 december wordt er opnieuw gekeken naar de situatie. In de tussentijd wordt alles goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe maatregel die past in de huidige situatie.

Voorgenomen maatregelen op lange termijn

Als de besmettingen de komende weken dalen, denkt het kabinet dat alles wel weer zo veel en veilig mogelijk open kan. Op dat moment kan er worden overgegaan op een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs. Hiervoor wordt het wettelijk mogelijk gemaakt dat het CTB ook verplicht wordt voor detailhandel, pretparken en dierentuinen. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt dat het CTB ook op de werkvloer gevraagd kan worden. Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd.

Maar daar komt nog een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G en 2G. Bij 3G geldt gevaccineerd, genezen of getest, bij 2G alleen genezen of gevaccineerd. Dit wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen