Mondkapjes weer terug en QR-code nóg vaker nodig

Foto: Pixabay

Het coronavirus is weer bezig met een aardige comeback. En dus hebben demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op dinsdagavond 2 november weer een persconferentie gegeven.

Door Sam Fish 

Tijdens de persconferentie hebben ze laten weten dat de teugels weer wat strakker aangetrokken gaan worden. Zo komt de mondkapjesplicht weer terug op een aantal plaatsen en moeten we de QR-code wat vaker gaan laten zien.

“Het feit is dat sommige mensen tegen alle maatregelen zijn. Sommigen willen strengere maatregelen. Maar de meesten zitten daar tussenin. Hoe langer dit duurt, en hoe vaker we te maken krijgen met een nieuwe golf, des te ingewikkelder wordt het om de regels te volgen. De rek gaat eruit,” begint Rutte de persconferentie. “Het is aan ons als kabinet om elke keer een verstandige route te vinden. En dat is een worsteling. Iedereen heeft recht op een mening en vrije keuze. Niemand mag buitengesloten worden. Maar aan de andere kant hebben we met corona een groot probleem te pakken wat we samen moeten oplossen.”

Extra maatregelen

Het kabinet vindt een aantal maatregelen nodig, bovenop de huidige situatie. Zo zijn er de basismaatregelen en daarbij is ons eigen gedrag cruciaal. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent. Test je positief? Blijf dan thuis. Was je handen regelmatig, schud geen handen en geef geen knuffels. Hoesten en niezen doe je in je elleboog en snuit je neus met een wegwerpzakdoekje. Zorg verder voor voldoende frisse lucht.

Maar behalve die basisregels waren er nog wat aanscherpingen voor horeca en evenementen. Die blijven en daar komt nog wat bovenop. En wel de volgende drie punten:

  • Houd anderhalve meter afstand. Dit is een veilige afstand voor jezelf en anderen.
  • Het thuiswerkadvies geldt nog steeds en wordt uitgebreid. Het advies wordt nu; werk minimaal de helft van je werktijd thuis.
  • En er komt een dringend binnenlandsreisadvies. Mijd drukte en reis buiten de spits.

QR-Code vaker tonen

Verder wordt vanaf zaterdag 6 november de CoronaCheckApp nog belangrijker. Die moest je nu al laten zien bij de binnen-horeca, evenementen, theaters en bioscopen. Maar daar komt meer bij. Vanaf zaterdag moet je de QR-code ook laten zien op het buitenterras van de horeca. Hij wordt verplicht bij sommige doorstroomlocaties als musea, kermissen en braderieën. Je moet hem tonen bij de georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar. Dat geldt voor zowel sporters als publiek en zowel binnen en buiten. Maar ook bij toneelverenigingen, koren en culturele verenigingen moet je vanaf 6 november een QR-code laten zien.

Er geldt een uitzondering voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot 18 jaar. Daar hoeven geen QR-codes getoond te worden. Dat geldt ook voor de intocht van Sinterklaas.

Mondkapjes weer terug

Op dit moment geldt er alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en op sommige delen van de vliegvelden. Ook dit wordt vanaf zaterdag 6 november uitgebreid. Vanaf dat moment geldt de mondkapjesplicht weer op het hele vliegveld en ook op het station en de perrons. Daarnaast wordt een mondkapje ook weer verplicht bij contactberoepen. Denk aan onder andere kappers, nagelstylistes en schoonheidsspecialisten.

Er geldt een uitzondering voor sekswerkers. Ook is er geen mondkapjesplicht op locaties waar je de CoronaCheckApp moet laten zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen