Marina maakt high fashion bereikbaar voor iedereen

Foto: The Community of Closets

Een sollicitatiegesprek geplant hebben, maar geen gepaste kleding om aan te trekken? Of heb je je hele kledingkast al doorgezocht naar een elegante jurk voor dat exclusieve feestje, maar sta je met je handen in het haar? Of ontploft jouw kast bijna van de hoeveelheid kleding, maar kun je geen afscheid nemen van die mooie items die je eigenlijk niet meer past?

Marina herkent zich in deze vragen en bedacht een oplossing, die meer dan één probleem aanpakt. The Community of Closets is een platform waar vraag en aanbod bijeen komen. Wie op zoek is naar iets speciaals kan via de site op zoek gaan en wie nog geen afscheid wil nemen van mooie kleding kan het via het platform verhuren. De startup is sinds een maand in de lucht en Marina is trots op de groei die de community in een maand tijd al heeft doorgemaakt.

Kleding kopen

Het idee kwam tijdens een verhuizing. “Ik ging met mijn vriend verhuizen, maar zat wat krap bij kas.  De oorzaak: ik kocht enorm veel kleding. Mijn vriend zei toen: ‘waarom verkoop je niet wat?’. Maar dat wilde ik niet. Ook al droeg ik lang niet alles regelmatig, ik vond het toch zonde om weg te doen. Stel dat ik het toch weer eens wil dragen? Ik bedacht me dat ik vast niet de enige ben met deze gedachte. Daarnaast zocht ik online naar platforms om kleding uit te lenen, maar ik vond niets. En zo ontstond het idee van The Community of Closets: een platform voor het huren en verhuren van designer fashion. Mijn idee kreeg steeds meer vorm. Door het verlengen van de levensduur van je kledingkast creëren we een circulaire deeleconomie; goed voor het milieu en je portemonnee, want als je je kleding verhuurd verdien je er nog geld mee ook.”

“Het is eigenlijk ook een gek idee,” vervolgt Marina. “We kopen allemaal kleding in een bepaalde maat en de meeste kleding hangt in de kast. Waarom moeten we allemaal hetzelfde kopen voor die paar keer dat we het dragen? Na een seizoen is het weer uit de mode, of wil je weer een andere trend dragen. Fashion is hiermee een wegwerpproduct geworden. Ik vind dat er iets gedaan moet worden aan de slechte gewoonten van de huidige fashionindustrie. Niet alleen is de huidige industrie niet duurzaam, ook is hij beperkt toegankelijk. Meedoen met de trends wordt steeds duurder en voor een steeds kleinere groep toegankelijk.”

Hoe werkt het?

The Community of Closets is een community van huurders en verhuurders. “Als verhuurder kun je jouw fashion items aanmelden met een formulier en foto’s, “ legt Marina uit. “Ik neem dan contact met je op, we spreken alles door en als de items passen in mijn visie van het platform dan neem ik ze op in de webshop.” Voor de huurder werkt de community net als een webshop. “Je kunt lekker in de shop rondkijken en zoeken op bijvoorbeeld maat of categorie. Heb je iets gevonden? Dan zet je het item in je digitale winkelmandje en reken je af. De verhuurder krijgt vervolgens een seintje en verstuurd het item naar je toe, zodat jij het kunt dragen. Na de overeengekomen huurperiode stuur je het item weer retour. Op deze manier maken we fashion voor iedereen toegankelijk en kun je genieten van de laatste fashiontrends zonder teveel te betalen of het milieu te belasten.”

Toegankelijkheid en inclusiviteit

Marina heeft duidelijk voor ogen wat ze met The Community of Closets wil. “Ik wil met The Community of Closets bereiken dat iedereen deel kan nemen aan fashion, die toegankelijkheid en inclusiviteit vind ik erg belangrijk. Fashion zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn, niet alleen voor wie een goed gevulde portemonnee heeft. En door kleding te delen met gelijkgestemden delen we niet alleen onze kledingkasten, maar ook onze liefde voor mooie items en gaan we kledingverspilling tegen. Door meer te delen met elkaar maken we de wereld een stukje beter. Het is mijn droom dat The Community of Closets uitgroeit tot een groot nationaal platform, waarbij vraag en aanbod bij elkaar komt. Ik hoop meer luxe producten in alle maten aan te kunnen bieden en het zou een droom zijn als ik designers mee krijg die items in verschillende maten beschikbaar stellen. Het zou toch fantastisch zijn als we met z’n allen onze ecologische voetprint kunnen verkleinen én er geweldig uit kunnen zien?”

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan The Community of Closets.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen