Kees en Wieke verkozen tot Gouden Buur van Nederland

Foto: Madeleine Bolle Photography

In een jaar waarin de veerkrachtigheid van de hele maatschappij flink op de proef werd gesteld, was de buurt van essentieel belang. Buren die boodschappen deden of kookten voor mensen die in quarantaine zaten, of straatgenoten die een barbecue organiseerden zodra dat weer mocht. Het werd gezien, het werd gewaardeerd, zo blijkt uit de 815 nominaties die Nextdoor, het netwerk voor buren, ontving voor de Gouden Buur Awards. Alle genomineerden ontvangen op Burendag, een Gouden Buur Award.

Het is de vijfde keer dat Nextdoor de Gouden Buur Awards in Nederland organiseert. Met de uitreiking wil het buurtnetwerk buren inspireren en bijdragen aan het bouwen van sterke buurten. In voorgaande jaren werd uit de genomineerden in elke provincie een winnaar gekozen, waarvan er uiteindelijk één iemand werd verkozen tot nationale Gouden Buur. Aangezien we net als vorig jaar meer dan ooit op elkaar waren aangewezen, kiest Nextdoor ervoor om in plaats van provinciewinnaars uit te roepen, alle genomineerden tot Gouden Buren uit te roepen. 25 september, op Burendag, krijgen zij hun Gouden Buur Award overhandigd van diegenen die hen hebben genomineerd. Uit de 800 Gouden Buren zijn twee buitengewone buren uitgeroepen tot Gouden Buren van Nederland.

Kees uit de Bloemenbuurt-Noord, Amsterdam

Sonja Hendriksma won begin dit jaar nog een prijs met haar stichting ‘Sonja kookt voor Noord’, vanwege haar maatschappelijke bijdrage tijdens de corona-crisis. Tweemaal per week kookt ze warme maaltijden voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Noord. Sonja vindt het tijd dat haar man Kees Meijer nu eens een keer in het zonnetje wordt gezet. “Kees is gewoon een hele goede buur want hij doet alles voor zijn buurtgenoten. Hij belt bij de mensen aan en maakt een praatje met ze, zo komt hij er vanzelf achter wat ze nodig hebben. Hij helpt mensen regelmatig met klusjes in en rondom het huis. Kees heeft oog voor de eenzame mensen en zorgt ervoor dat ze even gezien worden,” aldus Sonja. Kees vindt het schitterend dat hij is uitgeroepen tot Gouden Buur van Nederland en heeft een mooie tip voor mensen die zich ook willen inzetten in hun buurt: “Zet je in voor de volle 100% en luister naar mensen, een goede buur begint bij een luisterend oor”.

Wieke van de Liendertsedreef, Amersfoort

Marleen Kunst uit Amersfoort heeft buurvrouw Wieke Kuindersma opgegeven voor de Gouden Buur Awards 2021. “Dankzij Wieke is een deel van een gezamenlijke buurttuin behouden gebleven. Buurtgenoten zijn maandelijks met elkaar in de tuin aan het werk en er worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals ‘kerstboomwerpen’ en paaseieren zoeken. Het effect van iemand die zich inzet voor de buurt is dat we allemaal gezellig bij elkaar binnenwandelen. Omdat je elkaar zodoende vaker ziet, worden er ook meer gezamenlijke activiteiten georganiseerd.” Wethouder Stegeman was bij de uitreiking aanwezig en overhandigde namens het college een Monnikendam beeldje aan de nieuwe Gouden Buur. Dhr. Stegeman: “Het is een terecht compliment aan Wieke! Vol energie wierp zij zich op als ambassadeur voor de buurt, maakte ons enthousiast en zo is de buurttuin behouden.”

Michel Visser, Community & Partnership Manager Nextdoor Nederland, zegt: “Het is mooi om te zien dat Burendag echt is gaan leven de afgelopen jaren. Het hoge aantal nominaties voor de Gouden Buur Awards toont aan dat een buurt gemaakt wordt door de mensen; je buren en niet de omgeving. Dit wordt ondersteund door onderzoek dat Nextdoor recentelijk in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat mensen die hun buurt beter beoordelen, gemiddeld genomen meer contact met de buren hebben en elkaar vaker helpen.”

Reacties