Permanente expositie over het Eemkwartier in het Eemhuis

Foto: Archief Eemland

Wat hebben Prodent-tandpasta, Remia-bakvet en Dove-bodylotion met elkaar gemeen? Ze komen uit het Eemkwartier! Ontdek hoe het was om in het Eemkwartier te wonen, werken en ondernemen vanaf dinsdag 3 augustus 2021 tijdens de expositie Van Werk- tot Broedplaats. Werken en wonen in het Eemkwartier.

Van Werk- tot Broedplaats. Werken en wonen in het Eemkwartier

Het Eemkwartier heeft een rijk industrieel verleden. Bekende bedrijven als Erdal en Polak’s Frutal Works maakten het Eemkwartier tot een grote inkomstenbron voor de stad. Als aan het eind van de twintigste eeuw de fabrieken niet langer winstgevend zijn, maken ze plaats voor het Eemplein met het Eemhuis, winkels en appartementen en verandert het Eemkwartier in een levendig gebied met creatieve ondernemers. De oude industriële panden die bewaard zijn gebleven, hebben een nieuwe bestemming gekregen. Met deze expositie brengt Archief Eemland de industriële geschiedenis van het Eemkwartier weer tot leven.

Van, voor en door de stad

Nu staan er restaurants, appartementen, een bioscoop, winkels en zijn kunstenaars actief in het Eemkwartier. Maar hoe was het eigenlijk, nog maar enkele decennia geleden, toen in het Eemkwartier alleen maar fabrieken en huizen stonden en waar het vaak naar beerputlucht rook van de chemische fabriek Van Hasselt? Veel Amersfoorters hebben herinneringen aan deze plek. De verhalen, foto’s en andere documenten van al die mensen die in het Eemkwartier woonden en werkten, waren een belangrijke inspiratiebron bij het maken van deze expositie.

Natasja Pels, directeur Archief Eemland: “Waar vroeger de gashouders stonden van de voormalige gasfabriek bevindt zich nu het Eemplein en het Eemhuis. Kom vooral kijken want met deze expositie maken we de geschiedenis van het Eemkwartier weer zichtbaar.“

Reacties

Cookieinstellingen