Vaccinatiebewijs nu zichtbaar in Corona Check App

Foto: Sam Fish / goeree-overflakkee.nieuws.nl

Wie gevaccineerd is, kan vanaf donderdag een vaccinatiebewijs in de Corona Check App laden. Dit is een geldig bewijsmiddel.

Door: Sam Fish

Om het vaccinatiebewijs te kunnen inladen, is er een update van de app nodig. Die staat sinds donderdagochtend 24 juni online. Deze zijn beschikbaar voor Apple en Android.

QR-codes

In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. De QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd. Een negatieve coronatest is ook al voldoende om deze code te krijgen.

De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie. Toch heb je in veel landen twee prikken nodig om binnen te komen. Ook kan het zijn dat je na de tweede prik zelfs nog een aantal weken moet wachten bij bepaalde landen. Reizigers moeten daarom goed opletten welke eisen een land stelt aan het vaccinatiebewijs.

Herstelbewijs

Mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, kunnen vanaf 1 juli ook een ‘herstelbewijs’ in de app laden. Wie nog geen vaccinatie of corona heeft gehad, kan de app gebruiken voor de coronatestuitslag. Die kan daar ook in worden geladen als je naar het buitenland op vakantie gaat.

Weinig informatie

De QR-code voor binnenlands gebruik bevat weinig informatie over de gevaccineerde, zegt het ministerie. Zo is niet te zien of de code is opgehaald na een negatieve test of vaccinatie. De code voor buitenlands gebruik bevat informatie over welk vaccin iemand heeft gehad. Daar staat ook gelijk bij op welke datum de prik is toegediend. Deze informatie hebben landen nodig om te bepalen of de reiziger welkom is.

Reacties

Cookieinstellingen