Bezoekers en beren klimmen in nieuw brilberenverblijf DierenPark Amersfoort

Zowel de beren als de bezoekers klimmen de hoogte in
Foto: DierenPark Amersfoort

In het nieuwe brilberenverblijf van DierenPark Amersfoort klimmen de bezoekers en de beren de hoogte in. Het nieuwe verblijf staat volledig in het teken van het oorspronkelijk leefgebied van de brilberen: de bossen van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte.

“De beren zijn erg goede klimmers en leven voor een groot deel in de bomen. Helaas wordt hun leefgebied bedreigd door bomenkap”, vertelt ontwerper Erik van Vliet. “In en rondom het verblijf beleeft de bezoeker van alles over de brilbeer als klimkampioen, maar ook over de grote waarde van bomen. Voor de beren, maar ook voor ons.”

“De brilberen plukken fruit uit de bomen. Zij ruiken al vanaf de grond wat voor lekkers er in de boom hangt. Met hun lange voorpoten klimmen zij met gemak naar de boomtop. Ook als er gevaar dreigt of om te slapen in hun grote nesten”, legt Erik uit. “In het Andesgebergte vindt veel bomenkap plaats voor bijvoorbeeld houtproductie en landbouw. Hierdoor verliezen de beren in grote snelheid steeds meer leefgebied.” Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet zich in voor het beschermde natuurgebied Chaparri in Peru. Hier is ruimte voor de brilberen en kunnen zij veilig leven. Het natuurgebied wil uitbreiden door omliggende natuurgebieden te koppelen om zo de grootste corridor voor brilberen in Zuid-Amerika te creëren. “Nu laten wij onze bezoekers ervaren hoe impactvol deze vernietiging is en wat je eraan kan doen om deze kap tegen te gaan.”

De brilberen komen te leven in het voormalige verblijf van de bruine beren: “De berenrots is een iconische plek in ons park. Wij vinden het belangrijk dat dit verblijf blijft bestaan, maar wel met de nodige aanpassingen voor de brilberen, waardoor het berenverblijf nog jaren mee kan. Zo gaat het verblijf, door het vele gebruik van bomen, de hoogte in en krijgt het een groen karakter”, vertelt Erik. “Vanaf een wankelbrug kunnen bezoekers straks ook de beren hoog in de bomen ontmoeten.” De eerste mogelijkheid hiervoor zal begin deze zomer zijn in DierenPark Amersfoort.

Reacties

Cookieinstellingen