Belangrijke rol voor Nederlands-Indië in expositie

De lange reis van de poesaka
Foto: Armando Ello

Op donderdag 10 juni opende het Rietveldpaviljoen haar deuren en kan de expositie IMPACT – photos that matter eindelijk bezocht te worden. In de expositie zijn ongeveer 100 werken samengebracht van diverse fotografen en beeldend kunstenaars. Een belangrijke plek in de expositie wordt ingenomen door foto’s over de complexe historie van NederlandsIndië.

De komende weken zijn er verschillende meet & greets gepland, onder andere met de Zilveren Camera winnende fotograaf Sandra Minten. Ook is er op zondag 20 juni een speciale inloopmiddag voor ontmoetingen met exposanten van de Nederlands-Indië tentoonstelling. Meer informatie is te vinden op www.033fotostad.com/activiteiten/.

Oorlog in Nederlands-Indië

Het eerste deel van de expositie bestaat uit foto’s, van onder andere het Nationaal Archief, die een indruk geven van de complexiteit van de oorlog tijdens de Japanse bezetting, de kampen en de repatriëring binnen Nederlands-Indië en naar Nederland als gevolg van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Overstap van Nederlands-Indië naar Nederland

Het tweede deel toont Nederlanders, al dan niet met Indische roots, die vanaf 1945 per schip naar Nederland kwamen voor een tijdelijk verblijf hier of om een bestaan op te bouwen. Riekje Hoffman heeft verhalen met familiefoto’s verzameld van vijftien gezinnen uit Amersfoort die destijds de overstap hebben gemaakt.

De lange reis van de poesaka

In deel drie geeft fotograaf Armando Ello samen met auteur Simone Berger een stem aan de eerste generatie Indische Nederlanders en hun nazaten door het levenspad van de poesaka te volgen. Een poesaka is een waardevol erfstuk uit voormalig Nederlands-Indië. De geportretteerde personen maken de geschiedenis tastbaar. Ze geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen. Het is tevens verwoord en verbeeld in het boek ‘De lange reis van de poesaka – Indische tastbare herinneringen’ gemaakt door Ello en Berger. Dit boek en boeken van andere exposanten zijn te koop in Galerie Rietveldpaviljoen of via de webshop www.033fotostad/galerie-rietveldpaviljoen/.

Twijfelindo

Het vierde en laatste deel van de expositie is gebaseerd op het boek Twijfelindo van Ello. Het toont foto’s van de derde en vierde generatie Nederlanders met Indische voorouders, zogenaamde Twijfelindo’s. Hoe beleven zij hun roots en hun gevestigde leven hier?

Vanaf donderdag 10 juni is het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, weer open. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.

Reacties

Cookieinstellingen