Tentoonstelling in Flehite: Over velden en wegen

Foto: Flehite / Hans Withous, Dutch Landscape, Honour to Ep de Ruiter 2019

Museum Flehite opent op zaterdag 5 juni haar deuren met tentoonstelling Over velden en wegen. In het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’ richt het museum de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling van landschapschilder- en -tekenkunst toont het museum de prachtige natuur die Nederland rijk is.

Over velden en wegen toont een kleurrijk ensemble aan landschappen in diverse artistieke stijlen, zoals een pointillistisch bosgezicht van Jakob Nieweg, een realistisch weidelandschap van Piet Mondriaan, een modernistisch geschilderd Fries polderlandschap van Gerrit Benner, een dromerig kwelderlandschap van Hendrik Jan Wolter en een coloristisch Noord Hollands polderland van Dirk Breed.

1750 tot nu

De focus van de tentoonstelling ligt op de periode 1750 tot heden. Er is een selectie gemaakt uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort die recent (gedeeltelijk) in beheer is gegeven aan het museum. Daaronder bevindt zich ook de zogenaamde kerncollectie Armando. Uit deze collectie is onder andere een “Schuldig Landschaft” aan de tentoonstelling toegevoegd. Ook zijn enkele werken uit privécollecties te zien.

Jordanus Hoorn

In de tentoonstelling is speciale aandacht voor de landschapstekeningen van Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er.
In 2014 schonken de nazaten van deze Amersfoortse kunstenaar een omvangrijke collectie tekeningen aan Museum Flehite.
Hoorn, destijds ‘tekenmeester’ van Amersfoort, trok vanuit de stad ‘over velden en wegen’ met zijn tekengerei in de aanslag. Hij maakte topografisch kloppend werk in een natuurgetrouwe tekenstijl. Soms noteerde hij op de achterzijde van het blad waar de scene zich bevond: Groot Zandbrink, Leusden, ‘Langs een beek bij Amersfoort’, Voorthuizen, Nijkerk, enzovoort. Hoorn maakte tevens de nodige Amersfoortse stadsgezichten in olieverf. Museum Flehite bezit daarvan een aantal fraaie exemplaren, die te zien zijn in de vaste opstelling van het museum.

Hedendaagse landschappen

In de tentoonstelling is ook werk van diverse hedendaagse kunstenaars samengebracht: potloodtekeningen van Peter Tekelenburg, landschappen in olieverf van John Konijn, schilderijen in gemengde techniek van Edith Meijering en fotografie van Hans Withoos.
Er zijn monumentale tekeningen van het Wad van Annemieke Harkema en verstilde landschappen in het Noorden van Friesland en Groningen van de hand van fotograaf Frans Kanters.
Samen met de oude meesters bieden ze een bijzondere en gevarieerde kijk op het Nederlandse landschap door de eeuwen heen.

Over velden en wegen is te zien vanaf zaterdag 5 juni t/m 26 september 2021

Veilig museumbezoek

Museum Flehite is open dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Voor een veilig bezoek worden de geldende coronamaatregelen gehanteerd. Bezoekers (ook Museumkaarthouders) dienen vooraf een ticket te reserveren reserveren via de website museumflehite.nl.

Reacties

Cookieinstellingen