Stap 2 van de versoepelingen gaat officieel door

Foto: Pixabay

Het kabinet heeft besloten dat er woensdag definitief versoepelingen gaan plaatsvinden. Dat werd maandag rond middaguur bekend gemaakt.

Door: Sam Fish

De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om stap 2 van de coronaversoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week al onder voorbehoud aangekondigd. Het kabinet hield daarbij zogezegd een pauzeknop binnen handbereik. Als de druk op de ziekenhuizen niet genoeg zou afnemen, zouden de versoepelingen niet doorgaan.

Dat is niet nodig gebleken, zegt minister Hugo de Jonge na afloop van een coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken. “Deze stap is verantwoord om nu te zetten.”

Stap 2

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen gesport worden en mogen doorstroomlocaties weer open. Denk daarbij aan dierentuinen en pretparken. Echter geldt daarvoor wel dat binnenverblijven en –attracties gesloten blijven voor publiek.

Toch kan er ook binnen weer wat meer. Sportscholen mogen open, net als dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten verwelkomen en de terrastijden worden verruimd. Vanaf woensdag kun je van 6.00 tot 20.00 uur op het terras terecht. In alle gevallen blijven uiteraard wel regels van kracht. Denk aan de anderhalve meter afstand onderling. Er moet gereserveerd worden vooraf en er wordt een checkgesprek afgenomen.

Goede daling

Volgens De Jonge laten de ziekenhuiscijfers een goede daling zien. Er is een daling van 30 procent ten opzichte van de piek, zegt hij. Stap 2 gaat daarom woensdag gewoon in. Stap 3 komt op zijn waarschijnlijk pas over drie weken. Daarvoor moet de daling van de ziekenhuiscijfers op dit tempo doorgaan. “Als het versoepelen sneller kan, dan zullen we het sneller doen,” aldus De Jonge.

Volgende week, op 25 mei, wordt er besloten of het voortgezet onderwijs weer volledig open kan.

Reacties

Cookieinstellingen