Charley is voorleeskampioen van de provincie Utrecht

Foto: Bibliotheek Eemland

Charley van OBS Waterrijk uit Utrecht heeft op 29 april 2021 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen, die dit jaar georganiseerd werd door de Bibliotheek Eemland. Charley las voor uit het boek Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens. Ze had een fijn voorleesritme en is nu al een fantastische boekpromotor. Op 26 mei gaat Charley de provincie Utrecht vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Charley heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst tientallen kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de kwart – en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Charley “Tekstbeleving van Charley was enorm goed. Naast haar stem gebruikte ze haar mimiek en lijf om het verhaal te vertellen. Daarnaast heeft Charley een heel goed voorleesritme. Wat ook geweldig is, is dat Charley actief aan boekpromotie doet.”

De provinciale finale was in de Bibliotheek het Eemhuis. Daar lazen alle 8 deelnemers voor uit hun boek. Helaas mochten er niet veel mensen fysiek bij zijn. Gelukkig werd de finale ook live gestreamd, zodat alle ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en andere fans hun favoriete voorlezer konden aanmoedigen. De gehele finale werd aan elkaar gepraat door presentator Wouter Siebers (onderwijsadviseur & leerkracht van het jaar 2015).

De jury, bestaande uit wethouder Fatma Koşer Kaya, schrijfster Marte Jongbloed en projectleider van de VoorleesExpress Jessica Jager, hadden een enorm zware taak. Zij moesten van de 8 deelnemers de winnaar kiezen. “Het lijkt net of we professionele voorlezers aan het beoordelen zijn, we vergeten telkens dat jullie kinderen uit groep 7 en 8 zijn!” aldus Marte.

Kandidaat Amersfoort

Ella van de Caeciliaschool uit Amersfoort mocht de regio Amersfoort vertegenwoordigen. Ze las prachtig voor uit het boek Ze wisten er meer van van Toon Tellegen. Ella heeft het supergoed gedaan, maar heeft het helaas niet kunnen schoppen tot de eerste plaats. De Bibliotheek Eemland is natuurlijk erg trots op haar.

Voorleeswedstrijd PABO

Dit keer deden niet alleen kinderen mee met de wedstrijd, maar ook studenten van de PABO. Twee toekomstige juffen streden tegen elkaar om verkozen te worden tot voorleeskampioen van provincie Utrecht. Uiteindelijk werd Henske Scheringa, student aan de PABO HU, tot winnaar gekroond. De jury zei over Henske “Ze is een natuurlijk voorleestalent met een prachtig stemgeluid, een enorme rust en inlevingsvermogen.”

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

Reacties

Cookieinstellingen