Derde boek van Henk van Middelaar

Foto:

Bij een inval van Duitsland zouden de dorpen en steden aan de Grebbelinie groot gevaar lopen. Al in 1939 wordt er door de Staf van het Nederlandse leger en het Ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan plannen om de bevolking uit die gemeenten te evacueren. De burgemeesters wordt opgedragen zich te hullen in stilzwijgen.

Op 10 mei gebeurt het onvermijdelijke. Terwijl het leger huizen en boerderijen in de brand steekt verlaten vierduizend Hooglanders hun dorp. In Amersfoort maken vierenveertigduizend inwoners zich klaar voor een treinreis met onbekende bestemming.

Koffers en kussenslopen worden gevuld met wat onmisbaar geacht wordt voor een verblijf in den vreemde. Huissleutels worden ingeleverd. Niemand weet wanneer ze weer terug zullen zijn en of hun huis er dan nog staat.

Dit voorafgaande bracht schrijver Henk van Middelaar op het idee om over dit bijzondere moment een boek over dit moment te schrijven. Dit boek is verkrijgbaar in diverse winkels van Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en heeft een bijzondere prijs van € 19,40.

Reacties

Cookieinstellingen