Herdenkingsmoment Jom Hashoa

Foto: Conny Meslier

Jom Hashoa is een belangrijk herdenkingsmoment in het jaar. Dit jaar valt deze dag op donderdag 8 april (27 Nisan 5781 op de Hebreeuwse kalender). Tijdens deze dag staan we stil bij de Amersfoortse Joodse stadsgenoten die slachtoffer werden van de nazi’s.

Ieder jaar is bij Archief Eemland de gedenkrol te zien met de namen van de Amersfoortse Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de weken voorafgaande aan 4 en 5 mei. Vanwege corona is Archief Eemland gesloten voor publiek en is er helaas geen herdenkingsmoment. De gedenkrol is wel digitaal te zien.

Online

De gedenkrol is fysiek ondergebracht bij Archief Eemland. De namen op de rol zijn tijdens speciale momenten zoals een herdenking, ter plekke te bezichtigen maar staan ook online via de website archiefeemland.nl (link naar Gedenkrol online (archiefeemland.nl)) Daarop zijn de namen van de Joodse slachtoffers te zien. Door op een naam te klikken wordt het verhaal van een slachtoffer zichtbaar. Met dank aan de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort voor de persoonlijke informatie van alle slachtoffers bij de digitale gedenkrol.

Burgemeester Lucas Bolsius “Ik vind het belangrijk dat we blijven praten over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en dat wij de verhalen van onze stadsgenoten levend houden. Wie waren deze mensen? Hoe leefden zij en wat is er met hen gebeurd in de oorlog? We moeten ons ook bewust blijven van het belang van vrijheid en welke gruwelijkheden kunnen gebeuren als onze vrijheid wordt afgenomen.

De oorlog ligt steeds meer jaren achter ons, juist daarom is het belangrijk om elke aanleiding aan te grijpen de verhalen van onze overleden stadsgenoten te delen met de volgende generaties zodat ook zij zich bewust blijven van het belang van vrijheid.”

Aangrijpende verhalen

Eén van de slachtoffers wiens naam op de gedenkrol staat is die van Jules Frank. In een eenvoudig schrift met harde kaft beschreef de 56-jarige slager uit de Joannes van Dieststraat tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe het de Amersfoortse Joden verging. Op 14 april 1943, de dag voordat hij wordt gedwongen te vertrekken, schrijft hij: “Zullen wij nog terug keeren naar ons geliefd en gezegend vaderland waar wij zoo veel liefs en goeds hebben ontvangen. God geve het.” Met deze zin eindigt het dagboek. Jules Frank en zijn vrouw Flora Frank-van Beek zijn op 14 mei 1943 in Sobibor vermoord.

Over de gedenkrol

De namen van de Amersfoortse Joodse slachtoffers van de Holocaust zijn in 1999 geschreven (gekalligrafeerd) op een gedenkrol van perkament in de vorm van een Tora-rol. Op 13 april 1999 werd de gedenkrol namens de Amersfoortse burgerij aangeboden aan de Nederlands Israëlitische Gemeente Amersfoort door de Raad van Kerken Amersfoort ter nagedachtenis aan de Amersfoortse Joodse stadsgenoten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen