Gratis groenten en primeur voor Amersfoort-Schothorst

Foto: Geniet-meer.nl

Twee dames met een droom, een apotheker met een eigentijdse visie, een supermarkt met hart voor de wijk, leefstijlcoaches en GGD regio Utrecht. Ze vonden elkaar en werken samen aan een sociaal en gezond voedsellandschap in Amersfoort-Schothorst. Zo gebeurde het dat apotheek Orion tasjes met gratis groenten uitdeelde en heeft Jumbo Amerfoort-Schothorst een primeur: een gezond schap.

Apotheker als gezondheidscoach

Apotheker Mark Slager van apotheek Orion heeft een duidelijke visie. In zijn ogen moet een apotheker een gezondheidscoach zijn. Naast medicijnen zijn er nog veel meer mogelijkheden om mensen gezond te houden of te krijgen. Hij vond hierin medestand van Naomi Jansen en Dalila Sayd, twee jonge vrouwen die in Nederland met steun van onder meer de GGD verschillende projecten in gang zetten om gezond, duurzaam en samen te eten. Met hun Voedselapotheek Wijkaanpak streken ze neer in Amersfoort. Ze ontmoetten onder andere Mark Slager en maakten samen hun gedachten concreet. Een van hun acties was het uitdelen van gratis groententasje aan bezoekers van apotheek Orion. Omdat Mark Slager vindt dat er in de zorg meer aandacht moet zijn voor preventie. Met die gedachte schrijft hij niet alleen medicijnen voor, maar verwijst hij ook mensen naar een leefstijlcoach die spreekuur houdt in de apotheek. Minder pillen betekent weliswaar dat hij zelf minder verdient, maar in zijn ogen is een ommekeer noodzakelijk om in de toekomst de zorg betaalbaar te laten blijven. Slager: “Ook mijn dochters, nu 8 en 10, verdienen straks goede zorg. Om die zorg betaalbaar te behouden, moeten we investeren in preventie.”

Gezond schap in supermarkt

Voedselapotheek Wijkaanpak zette vervolgens een stap richting supermarkt. Ze brachten partijen bij elkaar en daardoor is er vanaf dinsdag 9 maart in de Jumbo-supermarkt in Amersfoort-Schothorst een gezond schap te vinden. Onder de titel ‘Samen Gezond – door en voor wijkbewoners’ biedt deze Jumbo als eerste supermarkt in Nederland hierin producten aan die een gezonde keuze zijn. Iedere maand is er een ander thema met iedere week wisselende producten en een nieuw gezond weekrecept afkomstig van een wijkbewoner. Hierbij komen verschillende eetculturen en persoonlijke verhalen uit de wijk aan bod. Zo wordt het aantrekkelijker en gemakkelijker om te kiezen voor gezond. Als aanvulling hierop organiseert leefstijlcoach Paulien Rinsema van Geniet MEER – Voeding & Leefstijladvies online supermarksafari’s. Tijdens een wandeling door de supermarkt legt zij uit hoe gezonde producten te herkennen zijn en beantwoordt ze vragen over gezond eten.

Groente op recept

Apotheek Orion promoot het Gezonde Schap. Met de kreet ‘groente op recept’ wil apotheker Mark Slager mensen ervan bewust maken dat gezonde voeding ervoor kan zorgen dat mensen minder medicijnen nodig hebben. Daarom plakt hij op verschillende leefstijlmedicatie zoals cholesterolverlagende medicijnen een sticker die verwijst naar het schap in de Jumbo. Hiermee is de cirkel rond en wordt er in Amersfoort Schothorst op verschillende manieren samengewerkt aan een sociaal en gezond voedsellandschap.

Reacties

Cookieinstellingen