Herdenking Appelwegmonument

Foto: Vrienden van het Appelwegmonument

Op 19 maart vond bij het monument aan de Appelweg de jaarlijkse herdenking plaats ter nagedachtenis aan de openbare executie van tien verzetsstrijders op 20 maart 1945. Scholieren van groep 8 van de Joost van den Vondelschool in Amersfoort herdachten de dood van de verzetsstrijders op deze plek.

Onthulling lessenaar

Aanwezig tijdens de herdenking waren ook burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Fatma Koşer Kaya, zij legden met de scholieren een krans. De burgemeester onthulde een speciaal ontworpen informatiezuil. Deze lessenaar bevat een gedicht van Ben Verduijn uit Wageningen, zoon van een gedode verzetsstrijder. De wethouder las een gedicht van de stadsdichter voor. Het gedicht schonk dit jaar aandacht aan belangrijke objecten in de openbare ruimte.

Gelegenheid tot het neerleggen van bloemen

Vorig jaar kon de herdenking van het 75e jaar sinds de executie vanwege de schoolsluiting geen doorgang vinden. Dit jaar kwamen alleen de kinderen en burgemeester en wethouder samen. Geïnteresseerden kunnen op 20 maart op eigen gelegenheid bloemen leggen.

Over het monument

Het monument aan de Appelweg is ter nagedachtenis aan de openbare executie van tien verzetsstrijders tegen deze tuinmuur op 20 maart 1945. De verzetsstrijders kwamen uit de gemeente Ede en werden door de toenmalige bezetter doodgeschoten. Na een nachtelijke wapendropping nabij Lunteren waren zij gevangengenomen in Kamp Amersfoort en ter dood veroordeeld. De executie was een vergeldingsactie. Aanleiding was de liquidatie van een Nederlandse politieman in de Westerstraat door het verzet. Het monument behoort toe aan de Amersfoortse schooljeugd en is gefinancierd met hun bijdragen. Het monument is onthuld op 4 mei 1946.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen