Peuters ruimen met hun gastouders een week lang het zwerfaval op

Foto: Gastouderbureau Sproet

Vanaf 22 maart kun je een week lang door heel Amersfoort peuters en dreumesen afval zien prikken en rapen. Gastouderbureau Sproet maakt namelijk van de Nationale Opschoondag (op zaterdag 20 maart) een Opschoonweek.

Amersfoortse gastouders pakken in die week met hun gastkinderen, tijdens de dagelijkse wandeling of buitenspeelgoed, zwerfafval op dat ze onderweg tegenkomen. Het is een initiatief van hun Gastouderbureau Sproet in samenwerking met Sight Landscaping. Sight benaderde Sproet met het aanbod om afvalprikkers beschikbaar te stellen aan meewerkende gastouders en kinderen. Dat aanbod werd door het gastouderbureau en de gastouders met beide handen aangegrepen.

“Allereerst wonen we allemaal in Amersfoort en vinden we het belangrijk dat onze stad schoon is en blijft. Daarbij zien we het als leermoment voor de kinderen om bewust bezig te zijn met afval en hen al te laten nadenken waar dat afval dan wel hoort. Als je daar al op jonge leeftijd mee begint, belooft dat veel voor de toekomst,” licht Monique Tekstra, houder van Sproet, toe.

Voor sommige gastouders is dit niet nieuw. Zij hebben zelf afvalknijpers voor de kinderen en nemen standaard een vuilniszak mee tijdens de wandeling. De kinderen vinden het prachtig en voelen zich heel verantwoordelijk. “Het mooiste is nog dat de kinderen thuis aan hun ouders precies kunnen vertellen dat ze dat papiertje wel in de prullenbak moeten gooien en niet op straat, omdat, anders de dieren er ziek van worden,” vertelt Monique.

Jong geleerd is dus hopelijk echt oud gedaan en samen maken we Amersfoort nog mooier!

Reacties

Cookieinstellingen