Help de vogels en maak een winterwonder vogeltuin

Foto: Pixabay

Wat voor ons een mooi uitzicht is of dikke sneeuwpret, is het voor de vogels een strijd om te overleven. Alles is bedekt met sneeuw waardoor ze moeilijker aan voedsel kunnen komen.

Door: overbetuwe.nieuws.nl

Bloemen, bijen, bessenstruiken, een vijvertje en stukje gras: goed voor vogels, maar daar komt nu niks van terecht. Gelukkig zijn er ook veel dingen die je juist in de winters voor tuinvogels kunt doen. Nu de sneeuw er eindelijk is: maak een winterwonder vogeltuin! Vijf tips om de vogels te helpen en wonderlijk veel vogels in uw wintertuin te krijgen.

vogelsVerschillend voer op meerdere plekken

De meest eenvoudige manier om vogels te helpen in jouw tuin is voeren. Maar elk vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voedsel lekker. Als je het leuk vindt om verschillende soorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd. Wist je dat je aan de vogelsnavel kunt zien wat zijn favoriete kostje is? Dikke snavel bij zaadeters, zoals mussen, dunne snavel bij insecteneters, zoals de roodborst. Naast het soort eten, hebben tuinvogels ook nog allemaal andere voorkeuren voor waar dat eten moet liggen: op de grond, hangend in een boom, onder struiken of juist in een voerhuis. Hier vind je het overzicht van wat de verschillende tuinvogels prefereren waar ze dat het liefst eten.

vogelsMaak zelf vogelvoer

Zelf vogelvoer maken is ietsje meer werk, maar leuk om te doen en het ziet er prachtig uit! Denk daarbij eens aan:

vogelsGeef water

Zet ’s morgens een lage schaal met vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Dat doen ze namelijk ook midden in de winter, want zo verzorgen ze hun veren. Doe er nooit zout in, want dat is erg ongezond voor vogels. Voeg ook nooit suiker toe, want als ze dan badderen, zitten hun veren helemaal onder een suikerplaklaagje. Vries het goed hard en blijft het water niet open? Geen probleem, dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen.

vogels

Strooi geen zout maar zand

Strooi geen zout maar scherp zand, als het glad wordt. Vogels kunnen het zout binnenkrijgen via insecten die er dood van gaan of via smeltwater. Daarvan krijgen ze  ernstige nierproblemen. Zout is verder slecht voor de planten en bomen in uw tuin, maar ook voor het bodemleven. Scherp zand is net zo effectief en voor niemand gevaarlijk.

vogels

Laat blaadjes en bloemen liggen

Laat afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen lekker in de tuin liggen! De bloemen geven zaden, die vogels in de winter eten. En in het voorjaar ontkiemen de overgebleven zaden tot een fleurige lentetuin. En onder afgevallen bladeren leven insecten en die zijn op hun beurt ook weer vogelvoedsel. Veeg de bladeren van het gazon en groenblijvende planten, anders ontstaan er gele plekken. Maar veeg ze onder de tuinbank of laat ze onder de heg liggen. Die scharrelende roodborst zal er in de winter heel blij mee zijn!

Bron: Vogelbescherming

Reacties

Cookieinstellingen