Kabinet wil avondklok

Foto: Nieuws.nl

Mark Rutte en minister De Jonge gaven op woensdagmiddag 20 januari een persconferentie. Daarin laten ze weten een avondklok te willen.

Door Sam Fish

“Het is zwaar en het voelt alsof het alleen maar zwaarder moet. We zijn coronamoe, ik ook,” aldus Rutte. “We komen hieruit, maar we moeten ons eerst nog even schrap zetten.” Er wordt gewaarschuwd voor een derde golf, dus moet alles gedaan worden om dat tegen te gaan.

Voornemen voor avondklok

Rutte geeft aan een avondklok te willen. Het is nog een voornemen, er moet vanmiddag eerst gedebatteerd worden over het voorstel. D66 is nog niet overtuigd van de werking van de avondklok. Doordat het kabinet afgelopen week is gevallen, moet er eerst een meerderheid voor de avondklok zijn.

Als het kabinet overstag gaat, geldt de avondklok van 20.30 tot 4.30 uur. Dan is het dus verboden om tussen deze tijden op straat te zijn. Dit geldt tot het einde van de lockdown, dus tot 10 februari 4.30 uur. De avondklok gaat dan in op vrijdag 22 januari.

Uitzondering

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Ben je een uitzonderingsgeval? Dan moet je een verklaring op zak hebben die je zelf moet hebben ondertekend. Deze verklaring is te vinden op www.rijksoverheid.nl vanaf het moment dat de avondklok er echt doorheen is.

Een belangrijke uitzondering is er voor het verlenen van zorg aan mens en dier. Ook een uitzondering voor mensen die écht naar hun werk moeten. Naast de eigen verklaring, moeten zij ook een werkgeversverklaring mee hebben.

De hond uitlaten na half 9 mag, maar wel alleen en de hond moet aangelijnd zijn. Dit betekent overigens ook dat de winkels om 20.30 uur gesloten moeten zijn. De oproep is om vaker ’s ochtends boodschappen te doen, dat zijn namelijk de rustigste momenten in de winkel.

Het doel

Uiteraard is de avondklok niet zonder doel. Het doel is om groepsvorming, thuisbezoeken en reisbewegingen te beperken. Het zijn minder contactmomenten waarop het virus verspreid kan worden. Want bezoek thuis is nog altijd de grootste bron van besmetting.

Bezoek

Er komen ook strengere regels voor bezoek aan huis. Zo mocht je eerder nog twee bezoekers per dag ontvangen. Dat wordt per direct teruggebracht naar één bezoeker per dag. Echter geldt ook hier een uitzondering. Want als het nodig is om vaker bij iemand langs te gaan, bijvoorbeeld vanwege ziekte. Dan is dat mogelijk. Ook mantelzorgers zitten in een uitzonderingspositie in dit geval.

Voor begrafenissen geldt vanaf maandag 25 januari een kleinere groep aanwezigen. Dit gaat van 100 terug naar 50 mensen.

Reisbeperkingen

Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart. Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.

Het kabinet treft extra maatregelen om geen nieuwe varianten het land binnen te halen. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt daarom een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika, Kaapverdië, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Negatieve test

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoog-risicogebieden die naar Nederland komen ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen.

Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn zal de dubbele testverplichting naar verwachting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land.

Meerderheid

Zoals eerder gezegd zijn dit wensen van het gevallen kabinet. Doordat het kabinet nu demissionair is, moet er overlegd worden met alle partijen. De avondklok is een gevoelig onderwerp in de kamer, maar steeds meer partijen lijken zich erbij aan te sluiten. Het vliegverbod gaat wel sowieso in, dit gebeurt vanaf zaterdag 23 januari. Vanaf nu meteen geldt het berpekte bezoek aan huis. En vanaf maandag 25 januari mogen er nog 50 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart, in plaats van 100.

Reacties

Cookieinstellingen