Amersfoort heeft vanaf 1 januari een autoluwe binnenstad

Foto: Google Street view

Hans Buijtelaar, de Amersfoortse wethouder van mobiliteit en luchtkwaliteit kondigde op 17 september 2020 in een video aan dat de Amersfoortse binnenstad op 4 januari 2021 autoluw is. Zo wordt de binnenstad groener en veiliger en komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

De gemeente Amersfoort publiceert op 17 september 2020 een bericht over de toekomstige autoluwe binnenstad. Grofweg veranderen er vijf dingen. Ten eerste zijn de toegangswegen naar de binnenstad aangepast. Automobilisten weten door de aanpassingen dat ze zich in een autoluw gebied bevinden.

Ten tweede wordt op twee plekken de rijrichting omgedraaid. Op de Zuidsingel wordt de rijrichting omgedraaid, zodat van de sluiproute van De Kamp naar de Zuidsingel en de Sint Andriesstraat geen gebruik meer gemaakt kan worden. Ook de Grote Sint Jansstraat wordt omgedraaid zodat bezoekers op de Kamp via de Coninckstraat of via de Grote Sint Jansstraat de stad kunnen verlaten.

Verder zijn er twee camera’s geplaatst tegen het sluipverkeer. De camera’s lezen de kentekens van de auto’s en slaan deze voor 48 uur op. Als u in het autoluwe gebied woont kunt u een doorlopende ontheffing aanvragen via Parkeerservice. Dan mag u gewoon in het gebied rijden.

Voor bezoek of klanten is er de app ParkStart waar u het bezoek kan aanmelden. Onverwachts bezoek moet binnen 15 minuten worden aangemeld, anders volgt er een bekeuring.

Tot slot kunnen bezoekers en ondernemers parkeren in de Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein. Bezoek kan parkeren in de drie garages tegen een verlaagd tarief. Als het bezoek is aangemeld via de app ParkStart kunnen zij ook in het autoluwe gebied parkeren, maar daar wordt ook een laag tarief voor gevraagd via een digitale bezoekersregeling.

Als u een gehandicaptenkaart heeft en een ontheffing kunt u het autoluwe gebied gewoon in. De ontheffing is aan te vragen via Parkeerservice. Voor parkeervergunninghouders verandert er niets. Zij kunnen parkeren op de vergunningsplaatsen.

Ingezonden door Lisanne Mulder

Reacties

Cookieinstellingen