Winterdipje? Het is bijna Blue Monday!

Foto:

Donkere dagen, koude voeten en niks leuks om naar uit te kijken. Maandag 18 januari is het Blue Monday. De depri dag van het jaar in Nederland die vaak op de laatste maandag van januari valt. De kleur blauw, in het Engels ‘blue’, stond vroeger in de scheepvaart voor rouw. Er werd een blauwe band om het schip geschilderd als er iemand was overleden. Als het schip terugkeerde kon iedereen zien dat de bemanning in de rouw was.

Vorig jaar had één op de vier Nederlanders last van een winterdip volgens Hart van Nederland. Ze voelden zich somber en hebben geen behoefte aan sociaal contact in deze donkere dagen. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall, de bedenker van Blue Monday in 2005 is dat ook de reden dat Blue Monday bestaat. Arnall bedacht een formule waaruit bleek dat er in de laatste week van januari veel mensen last hebben van ‘de blues’. 

Niet alleen is er een winterdip, maar eind januari staat ook bekend om de mislukte voornemens die een maand eerder opgeschreven werden. Bovendien is maandag ook de eerste dag van de week en zien mensen daar vaak tegenop, omdat het weekend voorbij is.

Bij Blue Monday hoort ook het depressiegala. Tijdens het gala geven Nederlandse artiesten aandacht voor de openheid van een depressie. Vorig jaar werd het 5e depressiegala in Houten georganiseerd. Of er dit jaar een 6e editie komt in aangepaste vorm is nog niet duidelijk. Zowel de Facebook als Twitter pagina van het depressiegala hebben nog niks laten weten.

In het Nederlands hebben wij het over Depri maandag en niet over de letterlijke vertaling ‘de blauwe maandag’. Dat kan verwarring scheppen met de uitdrukking ‘een blauwe maandag’ dat staat voor een korte periode.

Ingezonden door Lisanne Mulder

Reacties

Cookieinstellingen